A sportág hazai szövetségének (MASZ) csütörtöki híre szerint a rendezési költségeket biztosító kormánygaranciát a kandidálóknak november 1-ig kell bemutatniuk a nemzetközi szövetségnek (IAAF), amely december 4-én határoz az öt év múlva esedékes világverseny rendezőjéről.

Az IAAF-t vezető Sebastian Coe júliusi nyilatkozata alapján "Budapest a preferált pályázó" az eseményre - emlékeztet az atletika.hu oldal, amely kitér arra is, hogy az atlétikai vb a világ egyik legnagyobb, legjelentősebb sporteseménye, amely több mint 1,2 milliárd nézőt vonz a tévékészülékek elé, megrendezése népszerűsíti Magyarországot és Budapestet, több tízezer vendégéjszakával gazdagítja a turizmust és a vendéglátást.

Örömmel fogadtuk Magyarország kormányának döntését, miszerint garanciavállalásával támogatja pályázatunkat a 2023-as világbajnokság megrendezésére - idézte az oldal Gyulai Miklóst, a MASZ elnökét. A kandidálás során az eddigi akadályokat sikeresen vettük, most fordultunk a célegyenesbe, és ilyenkor jön legjobbkor a biztatás, a megerősítés - tette hozzá a világbajnoki döntős, korábban országos csúcstartó sprinter.

A határozat egyrészről elismerés számunkra, hogy Magyarország kormánya bízik a sportágban és szervezési tapasztalatunkban, másrészről biztosíték az IAAF felé, hogy egységes, komoly kandidálásról van szó - vélekedett Deutsch Péter, a pályázati bizottság elnöke.

Az IAAF által is előzetesen jóváhagyott költségvetés szerint a világbajnokság rendezése 31,5 milliárd forintba kerül.

A nemzetközi szövetség tanácsa július végén, a Buenos Aires-i ülésén foglalt állást úgy, hogy Budapestet javasolja házigazdának a 2023-as szabadtéri világbajnokságra.

Az már korábban eldőlt, hogy a jövő évi katari és a 2021-es eugene-i (Egyesült Államok) világbajnokság után a 2023-as vb Európában lesz.

Képünk forrása: StockSnap.io