Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lázár János tegnapi bejelentése, mely szerint a Bethesda Gyermekkórházban és Budai Irgalmasrendi Kórházban közös abortusz és hálapénz mentes szülészet-nőgyógyászati egységet hoznak létre, s erre 7,8 milliárd forintot biztosít a költségvetés, lényegében hivatalosan szakítja szét az ellátórendszert, ezzel ugyanis közfinanszírozott magánintézményt alapít - kommentálta lapunknak a tegnapi bejelentést Poller Imre, a PX Consulting egészségügyi tanácsadó cég vezetője.

Az új konstrukcióval több baj is van - véli a szakember. A gyermekkórházban létrejövő új szolgáltatáshoz - szülészet-nőgyógyászat - további felnőttellátásokat, felnőtt sebészetet és intenzív osztályt kell társítani, annak ellenére, hogy az abortusz nélküli új szolgáltatás nem nyújt teljeskörű ellátást, ezért területi ellátási kötelezettséget tehát nem lehet hozzárendelni. Nagy kérdés így, hogy milyen betegkörből érkezhetnek ide páciensek, illetve a gyermekkórház szakmai programjába hogyan lesz illeszthető annak a betegkörnek az ellátása, akik egy szülészet-nőgyógyászati osztály profiljának megfelelően vennék igénybe teljes élethosszukban az ellátást.

Sérül az önrendelkezési jog

A TASZ betegjogi orogramjának munkatársa, Zeller Judit a hvg.hu-n szintén az ellátási kötelezettség témakört feszegetve megerősíti: ha az lesz az irány, hogy az az intézmény kap fejlesztési pénzt, amelyikben nem végeznek abortuszt, létrejöhetnek olyan területek, ahol megszűnik ez a típusú ellátás. Ez viszont az önrendelkezési és az egészséghez való jogot is korlátozhatja.

Az orvosok lelkiismereti okokra hivatkozva eddig is megtagadhatták az abortusz elvégzését, de az intézmény ezt nem teheti meg.

Velkey György, a Bethesda főigazgatója egyelőre nem szólalt meg, a kórház honlapjára feltett közleményből viszont kiderül, a kormányhatározat értelmében jelentős fejlesztés készül. Csaknem hat és fél milliárd forintból új épületszárnyat építenek, fejlesztik a sürgősségi ellátást és önálló gyermekpszichiátriai osztályt alakítanak ki. A szülészeti ellátás meghonosításával pedig széles körű társadalmi és ökumenikus egyházi igényeknek szeretnének megfelelni.

Ma ilyen ellátás nincs az  egyházi kórházakban, de a Budai Irgalmasrend Kórházával együttműködve, a nőgyógyászati ellátást ott megteremtve, végre ez is szabadon választhatóvá válik Magyarországon - olvasható a közleményben, amely szerint a Bethesda ezzel évszázados hagyományaihoz tér vissza.

Az abortuszmentes osztály két év múlva indul, az abortuszt továbbra is a területileg illetékes kórházakban dolgozó és lelkiismereti okból ezt nem kizáró szülészek végzik. A természetes úton történő szülésvezetés intézményi meghonosítása mellett - a kormányhatározat által támogatott módon - világosak lesznek a pénzügyi feltételek, az általánosan ingyenes szülés mellett a választott szakemberek és az extra szolgáltatások után kell csak az intézmény kasszájába pénzt fizetni, kiiktatva ezzel a paraszolvencia megalázó rendszerét.

Mi lesz a kompenzáció?

Hálapénz elfogadása nélkül az itt dolgozó orvosok jövedelme versenyképtelenné válik más intézményben dolgozói kollégáikkal összehasonlítva, ezt valamiből pótolni kell - mutat rá a helyzetből fakadó újabb konfliktusra a PX Consulting.

A hiányt részben pótolhatja, ha a betegek hálapénz helyett más úton - például alapítványokon keresztül - adnak támogatást, de még inkább az adhat erre gazdasági fedezetet és ad némi háttér-magyarázatot az új centrum létesítésére, ha az egyfajta népesedéspolitikai központként működve átvenné az eddigiekben a Kaáli Intézetben végzett mesterséges megtermékenyítési programot, illetve az ahhoz társuló finanszírozást - véli a szakértő.