Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kutatók szerint miközben szavakban az Orbán-kormány gyors megállapodásra törekszik az IMF-fel és az EU-val, tényleges lépései nem ebbe az irányba mutatnak, sőt a nyár eleje óta ismét erősödött a valós pénzügyi fedezet nélküli költekezésre, államosításra és árbefagyasztásra való hajlam. Ez rövid távú népszerűségi célokat szolgál, miközben egyensúlyi és növekedési szempontból is problematikus. Nincs jele annak, hogy a kormány változtatni kívánna azon a kudarcos gazdaságpolitikán, amely idén a régióban a legalacsonyabb növekedéshez és legmagasabb inflációhoz vezetett, s az áht-egyensúlyt − többek között az adósságfinanszírozás kiugróan magas kockázati felára miatt − csak ismétlődő megszorításokkal tudja kézben tartani. Az idei és különösen a jövő évi hiánycél eléréséhez további kiigazításokra lesz szükség − vélik a GKI kutatói.

A forint a nyár folyamán kialakult − a viszonylag kedvező nemzetközi pénzpiaci hangulatnak és az IMF-tárgyalások megkezdésének köszönhető − erőssége átmenetinek bizonyult. Mivel a magyar kormány deklaráltan nem kíván változtatni gazdaságpolitikáján, a GKI szerint aligha születhet meg az IMF-fel való megállapodás, s nem lesz megteremthető az a befektetői bizalom sem, amely a gazdasági növekedés beindulásához szükséges beruházásokat fellendítené.

Az EU-ban kiugróan magas és emelkedő magyar infláció, valamint a bizonytalan idei és jövő évi költségvetési helyzet ellenére megtett, az MNB monetáris tanácsa külső tagjainak növekvő aktivitására utaló lépés erodálja az MNB iránti bizalmat.
Prognózis 2012-re (előző év=100)
GDP98,5
Beruházások96,0
Ipari termelés101,0
Építés-szerelés93,0
Kiskereskedelmi forgalom98,0
Export102,0
Import101,5
Külkereskedelmi egyenleg (milliárd euró)7,5
Euró árfolyama (forint)295,0
Áht-hiány (pénzforgalmi, milliárd forint)700,0
Bruttó átlagkereset104,5
Fogyasztói árindex105,7
Munkanélküliségi ráta (év végén, százalék)10,8
Forrás: GKI