Magyarországon több mint 2 millió nyugdíjas honfitársunk él: fontos, hogy tudják és érezzék, számítunk rájuk, és gondoskodunk róluk - mondta el Varga Mihály a II. kerületi Senectus Idősek otthona jubileumi ünnepségén, a tárcavezető választókerületében.

A hagyományaikat őrző, ugyanakkor fejlődő társadalmak nem mondhatnak le arról az értékről, amit az idősebbek tudása, tapasztalata és világlátása jelent - magyarázta Varga, miért fontos tisztelettel adózni az időseknek, miért vigyáz rájuk a kormány. Kitért arra is, hogy a jövőben még fontosabb fenntartani ezt a tiszteletet, mert az átlagéletkor növekedése megnöveli azt a felelősséget, amelyet az államnak, az önkormányzatoknak és a családoknak is viselniük kell az idősek ellátásában.

Megragadta az alkalmat, hogy elmondja, mi mindent tett a magyar kormány a nyugdíjasokért. Ezek közé tartozik, hogy a 2010-ben tett ígéret szerint a nyugdíjak megőrizték reálértéküket, sőt, külön beszélt arról is, hogy november 10-én egyszerre érkezik a novemberi nyugdíj, egyösszegű emelés és a nyugdíjprémiumom.

Az eredmények között sorolta, hogy életre hívták a Nők 40 programot, amelynek révén már 200 ezren mehettek nyugdíjba. Ezenkívül a kormány garantálja a nyugdíjasok ingyenes tömegközlekedését, a növekvő gyógyszertámogatásnak köszönhetően pedig az elmúlt években több mint ezer gyógyszer ára csökkent, mintegy 80 gyógyszer ára esett legalább a felére - derül ki az NGM közleményéből.

A nyugdíjasok megbecsült tagjai a magyar társadalomnak, ezt jelzi az is, hogy elindultak az önkéntes nyugdíjas szövetkezetek, amivel a nyugdíjasok a nyugdíj teljes összegének megtartása mellett pénzért is dolgozhatnak - fogalmazott a politikus.