Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alaptalannak tartja a kormány a külföldről támogatott civilszervezetek ügyében folyó kötelezettségszegési eljárást, és ezt kedden közölte az Európai Bizottsággal a szervezetnek küldött válaszban - jelentette be Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten tartott sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

Az Európai Bizottság október 4-én léptette következő szakaszába a Magyarországgal szemben a civiltörvény ügyében indított kötelezettségszegési eljárást és úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött az ügyben a magyar kormánynak. Ebben a brüsszeli testület a szokásos két hónapos határidő helyett mindössze egy hónapot adott a magyar kormánynak.

Az Európai Bizottság értékelése szerint a civiltörvény indokolatlan "beavatkozást" jelent az uniós alapjogi chartában garantált jogokba, különösen az egyesülési szabadság, illetve a magánélet és a személyes adatok védelme terén. Brüsszel emellett úgy véli, hogy a jogszabály indokolatlanul és aránytalanul korlátozza a tőke szabad mozgását, az új nyilvántartásba vételi, bejelentési és nyilvánosságra hozatali követelmények ugyanis diszkriminatívak, és szűkítik a civil szervezeteknek juttatott külföldi támogatásokat.

Nincs itt semmi látnivaló

Völner kedden az MTI szerint ismételten emlékeztetett, hogy a magyar szabályozás szerint a civilszervezeteknek be kell jelenteniük ha 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapnak egy év alatt, továbbá a támogató személyét és székhelyét, ha az 500 ezer forintnál nagyobb támogatást nyújtott. Az államtitkár ugyanakkor ismételten leszögezte, hogy alaptalan az EB felvetése, a magyar törvény nem sért sem uniós, sem nemzetközi jogot.

Völner továbbá szóvá tette, hogy a civilszervezetek, a migránskvóta és a CEU miatt folyó kötelezettségszegési eljárásokban rövidített határidőt vár el az EB a magyar kormánytól. (Ezzel a politikus arra utalt, hogy több ügyben az Európai Bizottság a szokásos két hónapos határidő helyett egy hónap válaszadási lehetőséget biztosított a magyar kormány számára - a szerk.)

Egyébként meg: Soros...

Brüsszelben Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke és Frans Timmermans, a testület alelnöke találkozott Soros György üzletemberrel - tett hozzá Völner. Mi több, az alelnök tájékoztatta az eljárásokról egy "anarchistának tekinthető pártocska" - a Momentum - egyik vezetőjét, Fekete-Győr Andrást. Ez pedig sérti az EU jogát, hiszen a EB a tagállamok kormányaival tárgyal, nem belpolitikai szereplőkkel - tette hozzá.

A magyar kormány nyugati példákat követ

Kérdésre válaszolva az államtitkár közölte: nem igazak azok a felvetések, amelyek szerint orosz mintára azt tervezik, hogy ügynökként tartanák nyilván a külföldről finanszírozott sajtót, a magyar kormány egyébként sem orosz, hanem nyugati példákat követ.

A magyar kormány nem lépte túl a kereteket, egyes uniós szereplők azonban túlmentek a lehetőségeiken, és veszélyes az a befolyás, amelyet egy milliárdos spekuláns gyakorol az EU-ra - jegyezte meg az MTI Soros Györgyre célozva az államtitkár. (Orbán Viktor máris reagált Soros alapítványának lépésére.)