"Soros György olyanná lett, mint egy igazi migráns: minden határt átlépett" - idézi az MTI Orbán Viktor miniszterelnök pénteki kijelentését, melyet a V4-es kormányfők budapesti találkozóján tett.

Magyarország meg akarja védeni saját érdekeit, nem akar bevándorlóországgá lenni, meg akarja őrizni a határvédelmét és a kerítését, addig Soros György bevándorlóországgá akar tenni mindenkit, Magyarországot is, és bevándorlókontinenssé tenné Európát - mondta el a magyar kormányfő miután Andrej Babis cseh ügyvivő miniszterelnökkel tanácskozott.

Azért beszélt ismét a magyar származású milliárdosról, mert az csütörtökön a Világgazdasági Fórumon, Davosban beszélt a magyarországi helyzetről. Többek között azt mondta Soros, hogy Orbán Viktor anyagilag megvásárolta a szocialisták vezetőit, valamint az összes hazai ellenzéki pártban vannak ügynökei a Fidesznek. Emellett arról beszélt, hogy a magyar kormányfő az ő démonizálására építi fel újraválasztási kampányát.

Orbán erre reagálva azt mondta, a Davosban elhangzottak alapján, hogy Magyarországgal szemben ilyen durva támadásokat ritkán szoktak indítani, pláne nem egy magyar származású ember tesz ilyet. Szerinte azonban ez egy "kampánynyitó" volt, Soros György bejelentette az igényét, hogy részt akar venni a magyar választási kampányban, és "hatalmas hazugságokkal debütált a magyar kampányszínpadon".

Kell a Stop Soros

A "Stop Soros" törvénycsomag parlamenti elfogadásának időpontjával kapcsolatban Orbán Viktor azt felelte, hogy a javaslat megtárgyalásának, szavazásának részleteiről a kormánypárt parlamenti frakciója dönt majd. Arra egyelőre nem adott egyértelmű választ, hogy Magyarország - hasonlóan az Egyesült Államokhoz - kilép az ENSZ migrációs egyezményét előkészítő tárgyalásokból.

Az ENSZ-főtitkár minapi írása hívta fel a figyelmet arra, hogy világszinten akarnak megfogalmazni olyan elveket és rendezési módokat a migráció kérdésével kapcsolatban, amelyek elfogadhatatlanok Magyarországnak. Tanulmányozni kell magyar szempontból a készülő dokumentumot, aztán kell dönteni, függetlenül az amerikaiak elhatározásától - magyarázta Orbán, hozzátéve: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a következő kormányülésre részletes előterjesztést készít a témában. Emellett V4-es konzultációt is szorgalmazott az ügyben.

Pénteken már Orbán felszólalt az ENSZ tervezett javaslata ellen.

Jó a kapcsolat a csehekkel

A csehországi parlamenti választáson győztes Andrej Babisról szólva Orbán Viktor azt mondta, nagy szükség volt arra, hogy az európai és azon belül a közép-európai politika is kapjon új motivációkat, új szemléletmódot, és "kicsit visszatérjünk a józan ész talajára". A miniszterelnök köszönetet mondott cseh kollégájának, amiért a migránsválság és a nemzetközi támadások "kellős közepén" Prága határvédelmi erőket küldött a magyar-szerb határra.

Arról is beszélt, hogy a nagy európai kérdésekben egyetértés és érdekazonosság áll fenn a két ország között. A magyar-cseh gazdasági kapcsolatokat Orbán Viktor jónak ítélte, kitért rá, hogy Magyarország hetedik kereskedelmi partnere Csehország, a kereskedelmi forgalom meghaladta a 8 milliárd eurót, és tavaly 12 százalékos növekedést mutatott.

Magyarországon számos sikeres cseh társaság működik, és Csehországban is vannak Magyarországról érkezett befektetések, például a Mol benzinkúthálózat-vásárlása - fejtette ki a magyar kormányfő, de szerinte a magyar kormány számít a csehekre a hadiipari együttműködésben is.

Nagyon jó az együttműködés Magyarország és Csehország között, a két ország sok európai kérdésben is hasonlóan gondolkodik. Kiemelte: az Európai Unióban reformokra van szükség, meg kell hallgatni az emberek véleményét - értékelte a magyar kapcsolatokat Andrej Babis, aki egyelőre nem alakíthatott kormányt Csehországban.

A kvóták megosztják Európát, nem hatékonyak, és erről hasonlóan vélekedik Magyarország és Csehország, illetve a két másik visegrádi partner - mondta el Babis. A cseh ügyvivő miniszterelnök kitért rá, hogy a visegrádi országok álláspontja hasonló Európa jövőjéről, és e tekintetben a migráció kulcskérdés.

Úgy látja, nagy létjogosultsága van a V4-nek, hiszen a partnerek például a kohéziós alapokat, a brexitet és az uniós költségvetést illetően is egyetértenek. Közölte: további jó együttműködési lehetőségeket kínál a gyorsvasúthálózat fejlesztése. Valamint Babis elmondta, szó volt egy regionális fejlesztési bank lehetőségéről, de meggyőződése szerint nem biztos, hogy szükség van erre, inkább konkrét beruházásokhoz kellene összeállítani egy közös pénzügyi tervet.

A fotó forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd.