A pénzügyminiszter szerint az uniós miniszterek között vitát eredményezett egy brüsszeli munkacsoport felhatalmazása körüli kérdéskör - írja a Pénzügyminisztérium közleményére hivatkozva az MTI.

A társasági adózással foglalkozó uniós munkacsoportnak egy javaslat szerint a jövőben nemcsak a lehetséges adókedvezményekbe, hanem az adórendszer "általános jellemzőibe" is lenne beleszólása. Mint mondta: a jelenlegi szövegtervezet nem ad pontos leírást, hogy pontosan mit értenek általános jellemzők alatt, így milyen mértékű lenne az uniós munkacsoport felhatalmazása, ez pedig jogbizonytalansághoz vezethet.

Az új mandátumban emellett az Európai Bizottság a csoport teljes jogú tagjává válna, azaz a tagállamokkal azonos jogokkal rendelkezne a csoportban, míg korábban csak döntéselőkészítő szerepben vett részt a csoport munkájában - tette hozzá Varga Mihály.

Ahogyan az OECD-ben a globális minimumadó kérdése kapcsán, úgy most is hangsúlyozzuk, hogy nem támogatunk olyan javaslatot, amely a magyar adórendszer versenyképességét és kiszámíthatóságát veszélyezteti - közölte a tárcavezető.

A Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) 1998. március 9-én létrehozta a Tanácsban a magatartási kódexszel foglalkozó csoportot (társasági adózás), amelynek jelenlegi felhatalmazása csak bizonyos adókedvezmények vizsgálatára vonatkozik - idézte az MTI a minisztérium közleményét.

A miniszter az MTI-nek adott brüsszeli nyilatkozatában elmondta, hogy az Európai Bizottság még mindig nem döntött a koronavírus-járvány utáni visszaesést ellensúlyozni hivatott helyreállítási alapok jóváhagyásáról Magyarország számára. Varga szerint a bizottság politikai okokból tartja vissza a forrásokat, és ebben a hozzáállásában a magyar parlament által elfogadott "gyermekvédelmi törvény" befolyásolja. (A törvény címe pontosan: "a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról".)

 Az uniós miniszterek arról is döntöttek, hogy több termékre kedvezményes áfakulcsot alkalmazhatnak a tagállamok.