A volt miniszterelnök az Emberi Erőforrások Minisztériuma épületénél, nagyjából kétszáz ember előtt azt mondta, senkinek sincs joga felosztani egymás közt a demokratikus ellenzéket, hiszen az a cél, hogy minél többen legyenek, akik a kormányváltásra szavaznak. Hozzátette: a választási együttműködésről szóló tárgyalásokon semmit sem kér majd, hanem érvényesíti, amije van.

Véleménye szerint ott a helye a parlamentben annak a gondolatnak, amelyet pártja képvisel. Azt mondta, a DK egyedüliként folytat tisztességes, polgári, szabadelvű, balközép politikát, kompromisszum nélkül. Az MSZP "tapsikol" válaszul arra, hogy a kormány ajánlatot tesz a Dunaferr megvásárlására, az Együtt-PM politikusainak nyilatkozatai Hugo Chávez politikáját tükrözik olykor - mondta, megjegyezve: a DK az egyetlen, amely azt kérdezi, miért akar államosítani a kormány egy évente 30 milliárd forint veszteséget termelő céget, és ellenzi ezt.

Gyurcsány Ferenc nem tért ki részletesen arra, milyen megállapodást tart elképzelhetőnek az MSZP-vel, de jelezte: célja, hogy a DK önállóan tudja képviselni politikáját a törvényhozásban, és ebből nem enged 2-3 mandátumért.

Beszélt arról, úgy látja, nemcsak a jobb-, hanem a baloldalon is sokakat zavar a személye, vannak, akik kétfrontos harcot akarnak vívni: Orbán Viktor mellett őt is támadják, de nem fognak sikerrel járni. Szerinte a "gyurcsányozás" csak arra szolgál, hogy "ne kelljen bevenniük az esti nyugtatót".

A DK elnöke azt mondta: az Orbán-kormány engedelmes, szolgalelkű fiatalokat akar nevelni, a "letűnt keresztény-konzervatív világ ocsmány egyenruháját" adja rájuk, noha a fiatal kor lényege megkérdőjelezni a felnőttek igazságát, megtanulni kérdezni. A fiatalok jól teszik, ha "elzavarják a francba" azokat - akár az ilyen tanárokat -, akik csak az általuk elmondottakat akarják visszahallani tőlük - mondta.

A pedagógusoknak azt üzente: nem kívánja, hogy fellázadjanak, de jövő tavasszal, a választáson elégtételt vehetnek az őket ért sérelmekért, csak "szavazzanak a szabadságra".

Niedermüller Péter, a DK alelnöke arról beszélt: a kormány oktatási reformja két évtized munkáját rombolta le, s ez Orbán Viktor felelőssége, mivel az átalakítás - amelyet a Fidesz oktatáspolitikusainak egy része is ellenzett - az ő akaratát tükrözi. Véleménye szerint az iskolák államosítása sem szolgál mást, mint a kormányzati ideológia terjesztését. A pedagógusbér-emelésről azt mondta: a vártnál kisebb mértékű, csaknem ötezer tanár fizetése csökkenni fog, a többieknek pedig a több pénzért többet kell dolgozniuk, ezt pedig nem lehet béremelésnek hívni.

Trencsényi László, a Hálózat a Tanszabadságért képviseletében Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkárt "fordított Kőműves Kelemennének" nevezte, aki még saját építményét sem tudta felépíteni. Azt mondta: az, hogy sok helyen nem sikerült kinevezni az iskolaigazgatót, illetve hogy 80 ezer szülő nem fizette ki időben a tankönyvek árát, azt mutatja, az iskolarendszer "beomlik".

Gréczy Zsolt - aki vasárnaptól a DK szóvivője - a délután fél hatkor befejeződő rendezvény végén közölte: a párt aktivistái reggelig az erőforrás-minisztérium Akadémia utcai épülete előtt maradnak, ott virrasztva megvárják Balog Zoltán minisztert, hogy az oktatási rendszer átalakítása ellen tiltakozó petíciót adjanak át neki.