A kormány által beterjesztett és az Országgyűlés kormánypárti többsége által mai napon elfogadandó új jegybanktörvény, valamint az új alkotmány átmeneti rendelkezéseiről szóló törvénynek a jegybank és PSZÁF összevonását lehetővé tévő módosítása veszélyezteti a magyar gazdaság stabilitását, ezért súlyosan sérti hazánk érdekeit - áll az MNB közleményében.

A dokumentum kiemeli: "az új jogszabályok együttese megteremti a jegybanki döntéshozatal kormányzati, pártpolitikai érdekek szerinti befolyásolásának lehetőségét, amely - ahogy arra nemzetközi szervezetek (Európai Bizottság, Nemzetközi Valutaalap, Európai Központi Bank) többször és hangsúlyosan felhívták a jogalkotó figyelmét - ellentétes a Magyarország által aláírt és elfogadott nemzetközi szerződéssel, az Európai Unió alapdokumentumával. Az Európai Uniós joggal összeegyeztethetetlen törvények, illetve az egyeztetések elmulasztása miatt a nemzetközi szervezetek bizonytalan időpontra halasztották a Magyarország számára nyújtandó hitelről szóló tárgyalásokat".

Orbán kész a harcra

Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel a közrádióban a jegybanktörvényről is beszélt. A kormányfő elmondta: az ECB véleményezi a jegybanktörvényt, de nincs joga a beleszólásra. A brüsszeliek 15 javaslatot fogalmaztak meg, ebből a parlament vonatkozó bizottsága 13-at be is fogadott, a fennmaradó kettőnél ha kell egy jogi eljárás keretében ütköznek majd az álláspontok. Orbán úgy vélte, a jegybanktörvény tervezete megfelelően szolgálja a magyar gazdaságot, illetve javítja a kormány és a jegybank együttműködését.

A közlemény hangsúlyozza: "a Magyar Nemzeti Bank mindezidáig pártpolitikai befolyástól függetlenül, szakmai megfontolások alapján, az ország egészének érdekében végezte munkáját. A most elfogadás előtt álló törvények együttesen összeegyeztethetetlenek a jogbiztonság elvével és lehetőséget teremtenek arra, hogy a kormányzat saját rövid távú politikai céljainak érdekében befolyásolja a jegybanki döntéshozatal folyamatát. Amennyiben a Magyar Országgyűlés kormánypárti többsége a jogszabályt az Országgyűlés előtt lévő egységes javaslat szerinti formában elfogadja, úgy az tovább erősíti a gazdasági környezet kiszámíthatatlanságát, veszélyezteti a magyar gazdaság stabilitását, ezért súlyosan sérti Magyarország érdekeit".