A megbeszélés nagyjából egy órán keresztül tartott, és rendkívül pozitív hangulatban telt - mondta Márki-Zay Péter a 444 beszámolója szerint.

A relatíve hosszú egyeztetés is azt mutatja, hogy a francia elnök számára fontosak azok az értékek, amik mentén az ellenzék meghatározza magát - úgy is mint a jogállamiság kérdése vagy a korrupció elleni harc. A beszélgetés alapján nem várható, hogy az unió az újjáépítési alapból tudna forrást biztosítani Magyarországnak addig, amíg korrupt kormánya van - ez csak egy kormányváltás után lehetne reális opció - tette hozzá.

Dobrev Klára arról beszélt, hogy a francia elnök „határozott ígéretet tett arra, hogy a jogállamisági mechanizmust be fogják vezetni még a - januárban kezdődő - francia elnökség alatt.” Örömét fejezte ki amiatt, hogy egy erős és föderális Európában hívő politikus a francia elnök, aki osztja azt a nézetét az ellenzéknek, miszerint szorosabb uniós együttműködésre van szükség, többek között a digitalizáció és a biztonságpolitika területén is.

Donáth Anna előremutató találkozóról beszélt, ami megerősítette abban, hogy a jogállamiság a francia vezetés számára sem lehet alku tárgya; mert ma már nem jogi, hanem politikai kérdés, hogy komolyan kell venni és számonkérhetővé kell tenni az európai értékeket.

Karácsony Gergely annyit tett hozzá mindehhez, hogy kifejtették: a magyar kormány politikájában a korrupció együtt jár a kínai és orosz érdek képviseletével, Macron elnök ellenben kiáll az erős és egységes Európa víziója mellett, mert pontosan tudja, milyen az, amikor Oroszország be akar avatkozni egy ország választásába.