Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Indulhat a Kossuth tér átépítése, mert a "nemzet főterének" is nevezett Steindl Imre Program (SIP) tendere a múlt héten lezárult. A meghívásos pályázat egy elektronikus árlejtéses licittel fejeződött be, amelyet értesüléseink szerint a KÉSZ Zrt. nyert.

A zártkörű tenderre a nyertes KÉSZ-en kívül a Magyar Építő Zrt., illetve a Reneszánsz Zrt. alkotta konzorciumot, valamint a Swie­telsky−­Penta konzorciumot hívták meg. A nyertest végül a közbeszerzési törvény által szabályozott elektronikus árlejtéses licittel választották ki. Lapunk értesülései szerint a KÉSZ 14 milliárd forinthoz közeli vállalási árra szorította le a költségeket, s ezzel nyert is, de a szerződést egyelőre még nem kötötték meg. Wachsler Tamás, a SIP programirodájának vezetője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta értesüléseinket.

A Kossuth téri nagyberuházás megvalósítására már a múlt év végén kiírtak egy pályázatot, amelyet az egyik pályázó (ZÁÉV) váratlan visszalépése miatt érvénytelennek nyilvánítottak.

A most nyertes KÉSZ Zrt.-nek nem lesz könnyű dolga, hiszen a jövő év márciusára el kell készülniük a térrel. A látogatóközpont az Országház előtti promenáddal és mélygarázzsal, valamint 40 ezer négyzetméter díszkőborítással csak feszített tempójú építkezéssel fejezhető be. A jelenlegi állapot szerint csupán a szobrok elhelyezése szenvedhet késedelmet, mert ezek egy részét − Tisza István szoborcsoportját és a két és félszeres életnagyságú Andrássy-lovasszobrot − csak késéssel tudják majd felállítani. A nagy vitát kiváltó szobrok újraöntése, illetve a meglevő alkotások rekonstruálása a tervek szerint körülbelül egymilliárd forintot emészt majd fel.