A korábbi vizsgálatokból az derült ki, hogy a magyar társadalom a legreményvesztettebbek, legpesszimistábbak közé tartozik az EU-ban, a jelenlegi felmérés szerint azonban nem ennyire sötét a kép - mondta Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese.

Kincses Áron kutatásvezető a vizsgálat eredményeit ismertetve elmondta: a 16-24 éves fiatalok a legelégedettebbek. Az élettel való általános elégedettség a 45-54 éves korcsoportig az életkor előrehaladtával jelentősen csökken, ez a korosztály a legelégedetlenebb. A 16-64 éveseknél átlagosan a nők elégedettebbek, majd ez megfordul, és a 65 évesnél idősebbek körében már a férfiak az elégedettebbek. Az iskolai végzettség növekedésével együtt fokozatosan nő az élettel való általános elégedettség, a legelégedettebbek a felsőfokú végzettségűek, 7,02 ponttal.

Forrás: KSH
Kép: Kattintson a nagyításhoz!

Az egyéni és társadalmi hasznosságot tekintve a teljes népesség átlagértéke 7,08 pont lett a tizes skálán, tehát az emberek inkább tartalmasnak tekintik tevékenységeiket. A munkahellyel rendelkezőknél 7,51 pontos ez a mutató. A foglalkoztatottak közül a teljes munkaidős vállalkozók átlagértéke a legmagasabb, 7,62 pontos. A leghasznosabbnak a tanulók érzik tevékenységeiket, átlagértékük 7,96 pontos, ezzel minden más csoportot meghaladnak. Az átlagosnál kevésbé tartják hasznosnak tevékenységeiket a nyugdíjasok, legkevésbé hasznosnak pedig a munkanélküliek ítélik azokat, itt 6,8, illetve 5,61 pontos a mutató.