Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lázadás éve lesz 2017 - állította Orbán Viktor miniszterelnök még egy tavaly decemberben adott interjújában - jóllehet, ő ezzel az idei választásokra utalt. Most viszont Mark Zuckerberg jelentetett meg egy hosszú esszét, illetve Tony Blair határozott úgy, hogy egy pénteki beszédében szólít fel aktívabb állampolgári részvételre. A két, globálisan is jól ismert közéleti személyiség megszólalása viszont vélhetően nem az az irány, amelyre a magyar miniszterelnök gondolt.

Tony Blair volt brit miniszterelnök az Open Britain nevű EU-párti kampánycsoport rendezvényén bejelentette: meg  akarja győzni az embereket arról, hogy "lázadjanak fel" a brexit ellen - írja a BBC. Blair szerint ugyanis az EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson a választók anélkül szavaztak a kilépésre, hogy tudták volna, mivel jár majd a brexit, ezért joguk van arra, hogy meggondolják magukat. A volt miniszterelnök azt mondta, hogy szeretne elég támogatottságot szerezni ahhoz, hogy megtalálják a kiutat a jelenlegi szakadék felé rohanásból.

Blair szándékai szerint "könnyen érthető" módon mutatnák be a brexit tényleges költségeit, és azt, hogy a kilépés felé vezető út hogyan okozna valós károkat az országnak és az állampolgároknak. A 63 éves munkáspárti politikus, aki egyébként az EU-ban maradás mellett kampányolt tavaly, azt is javasolta, hogy azután tekintsék át újra a brexitet, ha világos képük van arról, merre tart az ország.

Ez ennek az országnak ez a legfontosabb döntése a második világháború óta, az erről szóló vitát nem lehet leállítani

- hangsúlyozta Blair, aki szerint hatékony ellenzék hiányában az Európa-pártiaknak kell pártokon átívelő mozgalmat indítaniuk. A mozgalom, amit most elindít, kiveszi a részét az ország pozíciójának újragondolásáról szóló viták elindításából - tette hozzá.

Hogy ez mennyire lesz sikeres, még nem lehet tudni, az viszont tény, hogy a kormány az alsóháztól megkapta a felhatalmazást az uniós kilépési kérelem hivatalos benyújtására. A törvényjavaslatot 494:122 arányban szavazta meg az alsóház, most a Lordok Háza képviselőin a sor. Theresa May jelenlegi brit miniszterelnök arra tett ígéretet, hogy a lisszaboni szerződés 50. cikkelye szerinti kilépési procedúrát március végéig elindítja.

A tavaly júniusi népszavazáson a résztvevők 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Eközben túl az Óperencián

Pénteken Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója is közzétett egy esszét, amelyben a globalizációért aggódik és cselekvésre szólítja fel az embereket. A BBC-nek adott interjújában arról beszélt, hogy a globalizáció - amit ő egyébként hasznosnak, sőt, elkerülhetetlennek tart - vesztesei egyre elkeseredettebbek, és szeretnék inkább kivonni magukat az összekapcsolt világból.

Zuckerberg arra szólít fel, hogy ha nem tetszik az irány, amerre a dolgok haladnak, akkor ne csak üljünk és dühöngjünk, hanem építsünk közösségi infrastruktúrákat - mondta a BBC-nek.

Amikor a Facebookot elindította, a világ összekapcsolásának ügye nem egy vitatott dolog volt. Ahogy az évek során a világ egyre összekapcsoltabbá vált, úgy tűnt, ebbe az irányba haladunk. Ez a nézet azonban most egyre vitatottabbá válik - mondta.

Zuckerberg érvelése szerint hosszabb távon az összekapcsolt világ, a globális közösség mindenki számára jó lehet. Bár a globalizáció folyamata sokakat "az út szélén hagyott", a Facebook alapítója mégis hisz egy olyan globális közösségben, ami mindenki javát szolgálja. Ez azonban nem fog magától létrejönni. Mindenkinek - kormányzatnak, civileknek, vállalatoknak - ki kell vennie a részét a változtatásból.

A Facebook alapítója ugyanakkor arra is rámutatott, hogy azok a kihívások, amelyekkel szembe kell néznünk, globálisak: harc a klímaváltozás vagy a terrorizmus ellen, a járványok megszüntetésért, vagy a háborúkat követő menekültválság kezelése.