A következő hónapokban a korábbinál erősebb lehet a forint az euróval szemben, hacsak nem történik fordulat a nagy jegybankok vagy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) iránymutatásában – mondták a Világgazdaságnak elemzők. Az MNB nehezen megoldható kommunikációs helyzetbe manőverezte magát azzal, hogy a korábbi kommentárjaival jókora kamatemelési várakozásokat gerjesztett, talán még túlzókat is a saját jövőképéhez képest – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen magyarországi vezető elemzője.

Ha az MNB nem akar csalódást kelteni és forintgyengülést okozni, akkor vélhetően júliusban és talán augusztusban is újra emel. Ezt követően lassításra számít az elemző a szigorítási ütemben, ezért nem változtatott sem az idei, sem a jövő évre vonatkozó, egyaránt 350 forintos árfolyambecslésén.

Pleschinger Gyula, a monetáris tanács tagja korábban azt jósolta, hogy a jegybank negyedévente vizsgálja majd felül a kamatot, ezzel szemben most kiderült, hogy akár havonta is jöhet az újabb emelés.

Ha a 350-es támasz végül letörik, a 345–347-es tartományt veheti célba a jegyzés – írták technikai elemzésükben az Equilor szakemberei. Mások még optimistábbak a forint erejének megítélésében: Marek Drimal, a Société Générale régiós stratégája szerint a retorikai fordulat új korszakot fémjelez az MNB monetáris politikája és a forint számára, jegyzetében szeptemberre 335-re, a jövő év közepére 325-re tette a forint várható árfolyamát. A technika elemzés az utóbbit erőteljesen valószínűtlennek mutatja.

Ha az amerikai Federal Reserve vagy az Európai Központi Bank erőteljesebben szigorítana a kommunikációján, az kifoghatja a szelet a forint vitorlájából, mindenesetre alapvető tényező, hogy mennyire lesznek erőteljesek az MNB kamatemelései. Egyelőre túl korai lenne megjósolni a mértéküket, a keddi kamatülést követő meglepetés mindenesetre a korábban vártnál nagyobb szigort sejtet – írta Tatha Ghose, a Commerzbank szenior feltörekvő piaci közgazdásza.