Júliusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek. A legnagyobb súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban nagyobb mértékben emelkedtek az árak (1,2 százalék) alapanyagár-növekedés és a szabadpiaci vevőösszetétel változásai miatt. A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 0,1 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a legnagyobb mértékben a villamosberendezés gyártása (1,1 százalék), a kohászat, fémfeldolgozás (0,6 százalék) és az élelmiszeripar (0,4 százalék) területein csökkentek az árak.

Az előző hónaphoz képest emelkedtek az árak az egyéb feldolgozóipar és javítás (1,1 százalék), valamint a gumi-, műanyag- és építőanyagipar és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (mindkettő 0,4 százalék). A feldolgozóipar többi területén mínusz 0,1 és plusz 0,3 százalék közötti ármozgást figyelt meg a statisztikai hivatal 2013. júniushoz képest. Tavaly júliushoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,2 százalékkal csökkentek, ugyanakkor a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 2,4 százalékos árnövekedést regisztrált a KSH.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2013 júliusában az előző havihoz képest nem változtak. A feldolgozóipari ágakban az árak átlagosan 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint júniusban. A nemzetgazdasági ágak közül a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (1,1 százalék) és a járműgyártás (0,6 százalék) területén csökkentek jelentősebben az árak.

Nagyobb áremelkedés volt a fa-, papír- és nyomdaiparban (1,9 százalék), a gép, gépi berendezés gyártásában (1,5 százalék) és a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (1,4 százalék). Az árak a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazatban 8,6 százalékkal növekedtek a tőzsdei energiaár követése miatt.

A forint az euróval szemben 0,3 százalékkal erősödött, míg az amerikai dollárral szemben 0,5 százalékkal gyengült júniushoz képest. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az ipar forintban mért exportárai és a feldolgozóipari ágazatok árai egyaránt 2,2 százalékkal emelkedtek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2013 júliusában az előző hónaphoz mérve az energiatermelő ágazatokban (0,8 százalék) és a beruházási javakat gyártó ágazatokban (0,1 százalék) növekedtek az árak, míg csökkenést mért a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban és a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban (mindkettő 0,1 százalék). Tavaly júliussal összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 1,5 százalékkal mérséklődtek az árak, míg a beruházási javakat előállító ágazatokban 2,4, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 3,6 százalékos emelkedést mért a KSH.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2013. júliusi alakulásáról szóló Eurostat-gyorstájékoztató 2013. szeptember 3-án jelenik meg.