Az elmúlt év során egymillió gépre vetítve több mint 220,1 millió alkalommal - vagyis naponta több mint 600 ezerszer - jelezte a Panda Security rendszere, hogy Pdf fájl esetében olyan biztonsági résre bukkant, ami lehetővé teszi az aktuális gép vagy hálózat elleni rosszindulatú támadást .

A dokumentumok tárolására alkalmas Portable Document Format (Pdf) döntően annak köszönheti vezető szerepét a kiszolgáltatottságban, hogy alig akad olyan felhasználó, aki ne ismerné, használná. A fájlformátum eszköz- és felbontásfüggetlenül alkalmas szövegek, ábrák és képeket tartalmazó dokumentum leírására.

Ezeket a dokumentumokat ráadásul a keresők képesek indexelni, és bármely böngésző meg tudja jeleníteni. Népszerűségük mellett ugyanakkor számos esetben tartalmazhatnak érzékeny személyes adatokat is, így ezek védelme, különösen a GDPR rendelet életbe lépése óta, kiemelt fontosságú egy cég részéről.

A lista második helyén az ugyancsak irodai dokumentumként használt Odf fájl áll mintegy 178,1 millió, míg a harmadikon a Job kiterjesztés valamivel több, mint 60,2 millió alkalommal regisztrált biztonsági réssel. A listán olyan sokak által ismert kiterjesztések is felbukkannak, mint a hetedik helyre került Doc, a tizenötödik Ppt vagy a tizenhetedik Txt.