A gyermeket nevelők 92 százaléka állítja, tudatos pénzhasználatra próbálják tanítani otthon is a fiatalokat. Az európai cég kutatásából kiderült, hogy európai összehasonlításban az osztrákok mellett a magyarok tartják a legfontosabbnak a gyermekek otthoni pénzügyi szempontú nevelését.

Az évente elkészített Európai Fogyasztói Fizetési Jelentés reprezentatív kutatásban 24 országból 24 401 európai - köztük 1006 magyar - állampolgár vett részt. Ebből derült ki az is, hogy a magyar családok 28 százalékával fordult már elő, hogy pénzt kért kölcsön azért, hogy megvegyen valamit gyerekének. Az adatokból az is kiderült, hogy az édesanyai szív megengedőbb: a női válaszadók körében 9 százalékponttal magasabb e mutató, mint a férfiaknál.

Viszont a társadalmi nyomás inkább a férfiakra hat: közel 40 százalékuknál előfordult hogy külső hatásra vásárolt gyereknek olyat, amit nem engedhetett volna meg, míg a nőknél a 30 százalékot alig haladja meg e mutató.

Az is látszik, hogy a magyarok optimistábbak, a hazai válaszadók 40 százaléka szerint már most jobb anyagi helyzetben van, vagy abban lesz, mint szülei voltak. Különösen igaz ez a gyermeket nevelő családokra, körükben 6 százalékponttal magasabb e mutató, mint azok körében, ahol nincs gyermek. Ezzel együtt a következő generációk helyzetét is optimistán látják: a családos válaszadók több mint kétharmada szerint nem lesz rosszabb a gyermekének pénzügyi helyzete, mint amilyen most az övé.

A nyugdíjakkal kapcsolatban - ahogy arról a Napi.hu beszámolt - a magyarok már nem ennyire optimisták.

A fotó forrása: Napi.hu.