Az MNB és alapítványai körüli ügyeket tízből majdnem minden hatodik megkérdezett korrupciónak gondolja, és csak 14 százalék gondolja úgy, hogy nem az. Az érdemben válaszolók kétharmada az ügy kapcsán az gondolja, hogy szélsőséges mértékű korrupció folyik az országban, és szintén kétharmad gondolja azt, hogy az alapítványok felesleges dolgokra, és Matolcsy Györgyhöz közel állóknak fizettek ki milliárdokat  - írja a portál.

Mindemellett az egyértelmű többség nem gondolja azt, hogy az MNB-alapítványok tisztességesen működnének, és azt sem, hogy az ügyet csak az ellenzék nagyítja fel. Tíz megkérdezettből hat gondolja azt, hogy az MNB-alapítványok körüli botrányokért elsősorban az Orbán-kormány a felelős, és tíz válaszadóból mindössze kettő mondja azt, hogy csak Matolcsy György. Mindazonáltal tíz válaszadóból hat úgy gondolja, hogy botrányok miatt Matolcsy Györgynek le kellene mondania, és csupán 16 százalék gondolja, hogy nem (a többiek nem válaszoltak, vagy azt válaszolták, hogy nem tudják).

Az összes vizsgált társadalmi csoport egyetért abban, hogy az ügy felháborító: leginkább az MSZP szavazók (93 százalék) és az érettségizettek (82 százalék) gondolják így. De a Fidesz szavazók körében is többségben vannak azok akik így látják: 46 százalék gondolja felháborítónak, 37 százalék ellenében.

Leginkább az MSZP és a Jobbik szavazók (80 és 65 százalék) gondolják az MNB-alapítványok körüli ügyről, hogy korrupció, de még a bizonytalan szavazók sem bizonytalanok a kérdésben (57 százalék) gondolja úgy. Egyedül a Fidesz szavazók megosztottak, bár hajszálnyival körükben is többen vannak akik korrupciónak látják az ügyet: 32 százalék 31 ellenében.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, május 12 és 17 között, 1050 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a Magyar Nemzeti Bank és az alapítványai körüli botrányt és korrupciógyanús ügyeket, illetve ezek nyilvánosságbeli megítélését.