Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Pénzügyminisztérium még nem mérlegeli az éves, 4,5 százalékos inflációs prognózis változtatását - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter. A májusi 3,8 százalékos infláció a korábban kiugró forint árfolyam ingadozás egyik következménye - mondta a pénzügyminiszter a legfrissebb inflációs adatot kommentálva az MTI-nek egy konferencia szünetében.

A vártnál nagyobb infláció egyik oka a szezonális élelmiszerek jelentős áremelkedése, a másik ok a forint árfolyam ingadozásának elhúzódó hatása - magyarázta a pénzügyminiszter. A válságkezelő program és az árfolyam erősödése nyomán ez utóbbi hatás gyengül, ugyanakkor a második félévtől érvényes áfa-emelés növeli majd az inflációt - tette hozzá.

Oszkó Péter kérdésre válaszolva tért ki arra, hogy a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitel-megállapodás tartalmazza a vagyonadót, a MÁV és az önkormányzatok finanszírozásának átalakítását, "hiszen ezeket a kérdéseket meg kell oldani".

A tervezett adóintézkedésekkel kapcsolatban elmondta: az ingatlanadó tárgyi adó, de folynak az egyeztetések az SZDSZ által felvetett javaslatról, amely a 30 milliós értéknél kisebb, de egy tulajdonos kezében lévő ingatlanok összevonását javasolja. A pénzügyminiszter szakmai szempontból továbbra sem támogatja az ingatlanadó levonhatóságát az szja-ból, mivel az a cél az "szja általános csökkentése és nem azok terheinek csökkentése, akik ingatlannal rendelkeznek".

Egyéni és politikai érzelmektől fűtött vita zajlik a vagyonadó körül, de szakmai szempontból vitathatatlan, hogy a vagyon adóztatása is lehetővé teszi a jövedelmeket terhelő adók csökkentését - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének (MOKLASZ) budapesti konferenciáján.

"Mindenkinek elemi érdeke, hogy csökkenjenek a jövedelmeket terhelő adók, mert ennek következtében jobban növekedhet a gazdaság, kevesebben kerülnek adót, ha bevezetjük a vagyonadót" - fogalmazott a pénzügyminiszter. Érvelésében Oszkó Péter kifejtette: azoknak a személyi jövedelemadó terhelése csökken jelentősen, akiknek feltehetően nagyobb értékű ingatlanuk van, és jövedelmük után tisztességesen adóznak.

A 2010-re tervezett cafetéria kedvezmények a pénteki Országos Érdekegyeztető Tanácsban kerülnek terítékre, a kormány kész kompromisszumra mind az adómértékek, mind a kedvezményes kör ügyében - tette hozzá a pénzügyminiszter.