Az NRGreport.com Cserháti Andrással, a Magyar Nukleáris Társaság alelnöke készített interjút. Az SMR-t eredetileg kis- és közepes reaktorosztálynak, ma már inkább kis moduláris reaktoroknak nevezik - ez utóbbi ugyanis jobban fedi lényeget. Teljesítményük durván 300 megawattig terjed. A modulok, melyek gyakorlatilag kis reaktorokon alapuló apró atomerőművek, olyan méretűek, hogy egymás mellé lehet építeni őket, s így a teljesítmény skálázható. Egy jobban felszerelt közepes léptékű gépgyárban is legyárthatók, nincs szükség speciális gyárakra hozzá. Üzemben állítják őket elő, és egyben szállítják őket a felállítás-elásás helyére, mert zömében a föld alá kerülnek. Mivel a létesítés helyszínén viszonylag kevés munka van velük, jelentősen felgyorsul a telepítés.

A méretből adódó kisebb beruházási költség a legfontosabb különbség. A nagy atomerőművek egyik legkényesebb pontja a költség. Az SMR finanszírozása és létesítése jóval olcsóbb, bár egy megawattra vetítve már nem feltétlenül.

Az SMR barnamezős beruházások esetén is hasznos lehet. Az Egyesült Államokban például kiöregedett szénerőművek helyére telepíthetnek SMR-ket. Ezeken a telephelyeken az infrastruktúra (vasút, utak, hűtővíz stb.) rendelkezésre áll. Sőt, az adott település, környék is örömmel fogadhatja, mert a korábbi erőművek bezárása után új munkahelyek jöhetnek létre. Az USA-ban körülbelül 60 gigawattnyi villamosenergia telepítési potenciál áll rendelkezésre régi kis szénerőművek SMR-re történő cseréjével - mondta a Magyar Nukleáris Társaság alelnöke.

A magyarországi megjelenéssel kapcsolatban Cserháti András elmondta, hogy amikor Paks 2 előkészítése elindult, ez a technológia még nem létezett. A piacon meglévő technológiákra kellett fókuszálni: nem merült fel, hogy belátható időn belül ebbe az irányba is el lehetne indulni. Akkor a logikus lépés a nagy egységteljesítményű blokkok felé fordulás volt. Még ma sincsenek piacon ezek a blokkok, de 10-15 év múlva már ott lesznek - mondta  Cserháti András.

A NRGreport.com  a Napi.hu együttműködő partnere.