Ijesztő adat, hogy regisztrált élelmiszer-biztonsági hiányosságokból adódó megbetegedések 86 százaléka a háztartásokban történik - állítja Tóth Krisztina, a Mikróbaj Élelmiszer-biztonsági Egyesület elnöke. Úgy véli, a problémák nem kizárólag a vegyszerezés, az élelmiszerek és alapanyagok nem megfelelő kezeléséből erednek. A veszély jó részét maguk a vásárlók okozzák felelőtlen vagy tudatlan magatartásukkal. Példaként említette: gyakori, hogy a hipermarketekben a kisgyerekeket nem a gyerekülésre, hanem közvetlenül a megvásárolt az élelmiszerek mellé ültetik be a bevásárlókocsiba. Így a gyermek cipője - amivel korábban a kutyapiszkos utcán sétálgatott - érintkezik a friss zöldségekkel és az egyéb élelmiszerekkel. A megvásárolt árut aztán beteszik a hűtőbe, így pár nap alatt akár otthon is kialakulhat egy fertőző baktériumflóra - hívja fel a gondatlan gyakorlatra a figyelmet az élelmiszer-biztonsági szakember.

A német hasmenéses járvány szerinte csak a kezdet, ha nem sikerül alapvető változást elérni ezen a területen. Tóth felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a hazai élelmiszerek biztonságosabbak, hiszen az előző évben Európában bejelentett élelmiszer-biztonsági problémák mindössze 0,5 százalékban fordultak elő Magyarországon.