Ijesztő adat, hogy regisztrált élelmiszer-biztonsági hiányosságokból adódó megbetegedések 86 százaléka a háztartásokban történik - állítja Tóth Krisztina, a Mikróbaj Élelmiszer-biztonsági Egyesület elnöke. Úgy véli, a problémák nem kizárólag a vegyszerezés, az élelmiszerek és alapanyagok nem megfelelő kezeléséből erednek. A veszély jó részét maguk a vásárlók okozzák felelőtlen vagy tudatlan magatartásukkal. Példaként említette: gyakori, hogy a hipermarketekben a kisgyerekeket nem a gyerekülésre, hanem közvetlenül a megvásárolt az élelmiszerek mellé ültetik be a bevásárlókocsiba. Így a gyermek cipője - amivel korábban a kutyapiszkos utcán sétálgatott - érintkezik a friss zöldségekkel és az egyéb élelmiszerekkel. A megvásárolt árut aztán beteszik a hűtőbe, így pár nap alatt akár otthon is kialakulhat egy fertőző baktériumflóra - hívja fel a gondatlan gyakorlatra a figyelmet az élelmiszer-biztonsági szakember.
A német hasmenéses járvány szerinte csak a kezdet, ha nem sikerül alapvető változást elérni ezen a területen. Tóth felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a hazai élelmiszerek biztonságosabbak, hiszen az előző évben Európában bejelentett élelmiszer-biztonsági problémák mindössze 0,5 százalékban fordultak elő Magyarországon.
Kapcsolódó
Legolvasottabb

Nők 40 és korhatáremelés: jó-e, ahogy a nyugdíjakhoz nyúlnának Matolcsyék?

A lengyelek Norvégiának is keményen üzentek az energiaszállítások miatt

Felrobbant a használt lakások piaca

Az Aldi 300 informatikust vesz fel, otthonról is végezhető a munka

Most fogják csak igazán letámadni a vásárlókat a boltosok

Itt a vége: a finn atomerőmű építésnek még az engedélykérelmét is visszavonták

Ukrán szóvivő: Oroszország hosszú távú katonai műveletre készül Ukrajnában

Akkora a szárazság, hogy már öntözik a búzát és a kukoricát
