A németországi külföldi befektetőket, illetve a német vállalatok nemzetközi tevékenységét támogató külgazdaság-fejlesztési szervezet az elemzésében kiemelte, hogy Magyarországon megállt az import növekedése, a bankadó viszont emelkedik tovább. A pénzügyi szférát érintő új intézkedések tovább szűkítik a hitelezést, de a közműadóval a kormány közelebb kerülhet egy céljához, a közműcégek állami ellenőrzéséhez és nonprofit irányú átszervezéséhez, mert az új teher révén "az államosítás első jelöltje", a német E.ON esetében csökkenhet a társaság gázüzletágának vételára.

A hazai össztermék 2,5 százalékát kitevő intézkedésekkel "a kormány szigorú megszorító politikára állt át, holott a lakosságnak évekig ennek az ellenkezőjét hirdette" - értékelte a terveket a GTAI a héten megjelent elemzésben.

A bankadóval kapcsolatban kiemelték, hogy az a többszörösét teszi ki a más uniós tagállamokban már korábban bevezetett bankadónak. A tranzakciós adóval kapcsolatban pedig megjegyezték, hogy az nem a részvény- és más tőkepiaci ügyleteket terheli, hanem "a klasszikus banki szolgáltatásokat". A kétszeres adóteher a hitelszűke fokozódásához vezethet - írták elemzőkre hivatkozva. Hozzátették, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a bankok adóterhének csökkentését sürgeti, a terhek azonban növekednek. "Megfigyelők már korábban is abból indultak ki, hogy az Orbán-kormány nem az együttműködésre törekedik az IMF-fel" - jegyezték meg.

A háztartások reáljövedelme az idén "rég nem tapasztalt mértékben csökken", aminek egyik következményként az import reálértékben nem növekedik. Továbbá a recesszió mélyebb lehet, mint a térség bármely másik országában, és egyes gazdaságkutatók 2013-ra is GDP-csökkenést jósolnak - áll a német állami befektetési és kereskedelemfejlesztési szervezet elemzésében.