Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb újságíróról derült ki, hogy megfigyelhették az izraeli Pegasus kémszoftverrel, amivel kapcsolatban Kósa Lajos kormánypárti képviselő elismerte, hogy a Belügyminisztérium vásárolt belőle - írja a Magyar Narancs a Direkt36 legújabb cikkére hivatkozva. Pető György pilóta és légügyi szakértő telefonszáma is szerepelt a telefonszámokat tartalmazó, kiszivárgott adatbázisban.

Pető György egykor az RTL Klub munkatársa volt, majd a médiát otthagyva főállásban a repüléssel kezdett el foglalkozni. Kommunikációs igazgató lett a légügyi hatóságnál majd a Budapest Airportnál, jelenleg pedig pilótaként repül külföldön. Az újságírók gyakran kérnek tőle szakmai segítséget nemcsak általánosabb légügyi témákban, de például akkor is, ha mondjuk Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc és más kormányközeli emberek repülőútjairól írnak - olvasható a Direkt36 cikkében.

Pető volt az, aki 2015-ben kiszúrta, hogy Orbán Viktor Csányi Sándor OTP-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó magánrepülőgéppel utazott Párizsba a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet utáni megemlékezésre, ahonnan később nem Budapestre, hanem Zürichbe repült – erről a hvg.hu számolt be. Évekkel ezelőtt a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei személyesen találkoztak vele, hogy megkérjék, a miniszterelnök magánrepülőzésével kapcsolatban ne adjon újságíróknak információkat.

Petőt 2019 őszén is megkeresték a titkosszolgálatok ügynökei, de erről titoktartási szerződést írattak vele alá. Szerinte döbbenetes és rendkívül visszás, hogy ma Magyarországon felmerülhet, hogy újságírókat és nekik nyilatkozó szakértőket figyeljenek meg kémszoftverekkel.