Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összességében a Nomura úgy látja, a feltörekvő európai régióban (beleértve Bulgáriát, Csehországot, Magyarországot, Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát és Szlovéniát, Ukrajnát, Szerbiát is) 2014-ben jóval több kockázati tényezővel kell számolniuk a befektetőknek, mint 2013-ban. Alapvető változást hozhat a külső környezet változása (például fejlett országok monetáris politikai irányváltása), illetve ezzel együtt az egyes országok saját monetáris politikájának változása is. Még ha a Fed tapering (az amerikai jegybank monetáris lazításának csökkentése) nem is lesz egy "big bang" esemény, azaz a piac viszonylag simán veszi az eszközvásárlások csökkentését, 2014 egyik fő kockázati tényezőjének mégis ez számít.

Néhány héten belül jöhet a bejelentés a devizahiteles ügy kormányzati megoldásáról Magyarországon - véli Peter Attard Montalto. A Nomura elemzője szerint annak ellenére, hogy a Fidesz továbbra is erős népszerűségnek örvend, a kormány még a választások előtt meg szeretné tenni ezt a lépést, hogy még a választások előtt jóváhagyják, majd a választások után életbe léphessenek az intézkedések. tavaly nem volt ok a sietségre, a Kúria döntésére való várakozás is alkalmat adott a halasztásra. A választások előtt azonban számíthatunk kormányzati akcióra, különösen, ha a Fed tapering feltörekvő piaci hatása enyhének mutatkozik, ami még inkább felbátoríthatja a kormányt, hogy egy drasztikusabb devizahiteles csomaggal rukkoljon elő - véli Montalto, aki szerint első körben a lakáscélú jelzálog devizahitelek kerülhetnek sorra.

Ez azonban csak az első lépés. Második körben az önkormányzati adósságok újrastrukturálása jöhet 2014 első felében, majd nagyon valószínűleg a kormány kiterjesztené a devizahiteles csomagot a nem lakáscélú jelzáloghitelekre is az év vége felé. A befejezés ütemezése Montalto szerint kulcsfontosságú. A kormány másik kimondott céljához kötődik ugyanis, miszerint a magyar bankszektor 50 százaléka magyar kézben legyen, amit - a külföldi bankok magyarországi leánycégeinek felvásárlását - könnyítené meg, ha ezen cégek értékeltsége lecsökken. Montalto szerint néhány bank kivonulására lehet számítani, ami az idei év második félévétől 2015 első feléig történhet meg.

A bankok kivonulása a magyar gazdaság potenciális növekedését is érinti, amit Montalto szerint a piac jelenleg nem annyira vesz figyelembe, így a növekedési lehetőségeinkkel kapcsolatban kissé optimista a piac.