Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Török Zoltán szerint az első negyedév után "a növekedésben már csak lefelé vihet az út". A Raiffeisen Bank 4 százalék körüli GDP-bővülést vár az idei évre. Az euró/forint árfolyam 310-315 forint körül mozoghat egész évben, az infláció 2,3-2,4 százalék lehet.

Az idei az első negyedévben az államháztartásban a pénzforgalmi hiány ugyan megugrott, de ennek GDP-arányos mértéke szinte minden előző választási év első negyedévében ugyancsak magas volt. Így 2010-ben, 2014-ben is ez zajlott le, később csökkenő tendenciát mutatott a hiány, így különösebben nincs ok aggodalomra. Az államháztartási hiány idén a 2-2,5 százalékos tartományban marad - mondta Török Zoltán az MTI beszámolója szerint.

A növekedést segítheti a jegybank monetáris politikája is. Várhatóan a következő két évben sem éri el a hazai infláció a célnak tekintett 3 százalékos szintet. A hazai magas növekedési trendet támogatja továbbá, hogy a kormány és az MNB tevékenységében megmarad az együttműködés, a gazdaságpolitika alakításában segítik majd egymást. A jegybankban sok olyan tanulmány, elképzelés született a közelmúltban, amely a kormány gazdaságpolitikájának része lehet.

A következő években a banki hitelezés felfutása a gazdasági növekedés egyik pillére lehet, 2020-ig a bankok hitelállományában jelentős bővülés következhet be. A makrogazdasági folyamatok kedvező alakulása újabb felminősítéseket eredményezhet, ez olcsóbbá teszi majd az államadósság finanszírozását.