Török Zoltán szerint az első negyedév után "a növekedésben már csak lefelé vihet az út". A Raiffeisen Bank 4 százalék körüli GDP-bővülést vár az idei évre. Az euró/forint árfolyam 310-315 forint körül mozoghat egész évben, az infláció 2,3-2,4 százalék lehet.

Az idei az első negyedévben az államháztartásban a pénzforgalmi hiány ugyan megugrott, de ennek GDP-arányos mértéke szinte minden előző választási év első negyedévében ugyancsak magas volt. Így 2010-ben, 2014-ben is ez zajlott le, később csökkenő tendenciát mutatott a hiány, így különösebben nincs ok aggodalomra. Az államháztartási hiány idén a 2-2,5 százalékos tartományban marad - mondta Török Zoltán az MTI beszámolója szerint.

A növekedést segítheti a jegybank monetáris politikája is. Várhatóan a következő két évben sem éri el a hazai infláció a célnak tekintett 3 százalékos szintet. A hazai magas növekedési trendet támogatja továbbá, hogy a kormány és az MNB tevékenységében megmarad az együttműködés, a gazdaságpolitika alakításában segítik majd egymást. A jegybankban sok olyan tanulmány, elképzelés született a közelmúltban, amely a kormány gazdaságpolitikájának része lehet.

A következő években a banki hitelezés felfutása a gazdasági növekedés egyik pillére lehet, 2020-ig a bankok hitelállományában jelentős bővülés következhet be. A makrogazdasági folyamatok kedvező alakulása újabb felminősítéseket eredményezhet, ez olcsóbbá teszi majd az államadósság finanszírozását.