A 2018 augusztus havi index nagyobb a 2018 júliusi (53,3) értéknél, és a harmadik legmagasabb augusztusi érték. Augusztus összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; az augusztusoké 52,9). Az elmúlt három évben az augusztusi átlag magasabb volt (53,7), köszönhetően a tavalyi értéknek, és az idei érték összességében így is átlag feletti augusztusi értéknek tekinthető 1995 óta - magyarázzák az adatokat.

A termelési mennyiség indexe nőtt júliusi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését várják, immár harminchatodik alkalommal. A mostani értéknél csak kétszer volt magasabb augusztusi szám 1995 óta.

QP | Quality Placement

Az új rendelések indexe erősödött: állományuk ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig egyszer mértünk magasabb augusztusi értékeket a korábbi években.

Az augusztusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júliushoz képest, és az ütem némileg gyorsult. Az index értéke tíz hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte végig 50,0 pont alatt volt az elmúlt hét évben.

A vásárolt készletek első alkalommal szűkülnek 19 hónap után, de nagyon enyhe ütemben. Az idei augusztusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag alatti, és a kilencedik legkisebb augusztusi. 2016-ban hat hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2017-ben pedig minden hónap ilyen volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszaktól eltérően augusztusban növekedésre utal, első alkalommal két hónap után. Az index értéke magasabb lett júliushoz képest, és ezzel az ötödik legmagasabb augusztusi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei:

  • csökkent a beszerzési mennyiségi index: de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint.
  • A késztermékkészletek szintje augusztusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a nyolcadik legkisebb 1995 óta.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett júliushoz képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt.
  • Ebben a hónapban acél, alumínium, baromfirészek, bányagépalkatrészek, címke, csirkemellfilé, DAP, diszperziós festék, elektronikai komponensek, erdei gyümölcsök, élőállat, élő csirke, homok, karton, kálisó, liszt, MAP, papír és sajt kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alumíniumból, csirkecombból, csirkemellfiléből, elektronikai komponensekből, fa alapanyagból, folyósító papírzsákból, munkahengerből, palackból, szállítási kapacitásból. Jelentősebb árcsökkenésről réz esetében számoltak be a válaszadóink.
A kép forrása: Pixabay.