A kormány többgenerációs otthonnak tekinti Magyarországot, ahol a nagyszülők megérdemlik az elismerést, a szülők a támogatást, és a gyermekeknek is példát kell mutatni - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatóján, aki megerősítette: novemberben - a várhatóan 2,4 százalékos idei infláció miatt - nyugdíjkorrekciót kapnak a nyugdíjasok, és a gazdaság sikeressége mellett nyugdíjprémiumban is részesülnek - tudósított az MTI.

A kettő várható átlagos összege 20-23 ezer forint között lesz, a költségvetési kiadása pedig közel 60 milliárd forint - tájékoztatott Lázár János. Emellett 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt is kapnak a nyugdíjasok karácsony előtt, amit tavalyhoz hasonlóan a Magyar Posta kézbesít majd ki.

Zöld utat kapott Paks 2 Brüsszelben

A  miniszter szerint azzal, hogy az Európai Bizottság hozzáférhetővé tette írásos állásfoglalását arról, hogy a paksi beruházás minden feltételnek megfelel, minden akadály elhárult a beruházás megkezdése elől.

Az állásfoglalás alapján Magyarországnak megéri az atomerőmű megépítése, és ezzel véglegesen lezárult az erről szóló vita. Akik kételkedtek a projekt ésszerűségében, racionalitásában, most megfelelő választ kaphattak a bizottság közléséből - mondta Lázár János.

Az uniós testület értékelése szerint minden jogi, műszaki és gazdasági feltételnek megfelel a paksi beruházás - tette hozzá a miniszter. (Csúszásban van a paksi projekt - ez is Brüsszel miatt van.)

Mit is mondott az amerikai ügyvivő?

Lázár János szerint sokat segítene Magyarország és az Egyesült Államok együttműködésén, ha lenne Budapesten amerikai nagykövet. David Kostelancik sajtószabadsággal kapcsolatban tett kijelentéseiről Lázár azt mondta: a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője "zöldségeket beszélt" a magyar sajtóviszonyokat illetően.

Több magyar nyelven beszélő amerikai diplomatára lenne szükség, mert ha beszélnék a nyelvünket, látnák, hogy naponta százszámra jelennek meg kormánykritikus cikkek - közölte Lázár János, aki a legkevésbé sem érzi, hogy ne kapnának helyet kormánykritikák a sajtóban.

A budapesti amerikai követséget vezető ügyvivő korábban azt mondta, hogy a magyar kormány nyomásgyakorlása miatt egyre csökken a független médiatermékek száma, kézi vezérléssel irányítja a felvásárolt médiumokat és újságíróit, illetve, hogy állami hirdetésnek álcázott támogatásokkal segíti a hozzá hű médiát.

Minden rendben a földeladásokkal?

Sikerült úgy végrehajtani az állami vagyonértékesítést, a Földet a gazdáknak programot, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) szerint az szabályos és alkotmányos volt - mondta Lázár János. 200 ezer hektár korábban állami tulajdonban lévő termőföld került 30 ezer magyar gazdához, és 270 milliárd forint bevétel származott ebből.

Az Ab döntése egyértelművé teszi, hogy a Földet a gazdáknak a program szabályos volt, minden szerződés megkötése jogszerű - véli Lázár. Az Ab szerint szabályozni kell, hogy a földértékesítésből befolyó pénznek mi lesz a sorsa, valamint a testület határozott arról, hogy a Natura 2000-es területek értékesítése is törvényes, de ezen területek védelmét a jövőben is fenn kell tartani.

Az Európai Bizottság kivetnivalót talált a magyar szabályozásban. A testület tavaly májusban hivatalosan felszólította Magyarországot, hogy módosítsa a mezőgazdasági földterület megszerzésére vonatkozó jogszabályaikat, mivel azok sértik a tőke szabad mozgását és a letelepedés szabadságát. További részletek itt olvashatók.

A CEU politikai ügy?

Ideje lenne eldöntenie a CEU-nak, hogy mit szeretne, hiszen egész nyáron a felsőoktatási törvény határidő-módosítását kérte az intézmény, majd amikor a parlament ezt megtette, ismét "politikai tiltakozásnak lehetünk tanúi". Ez az eljárás nem fair - mondta a Miniszterelnökség vezetője. Az Országgyűlés döntött arról, hogy 2018 eleje helyett 2019. január 1-jéig kell megfelelniük a felsőoktatási törvény feltételeinek a Magyarországon működő külföldi egyetemeknek.

A kormány azt várja, hogy mindenki tartsa be a törvényi követelményeket a rendelkezésre álló időben - idézte Lázárt az MTI.

A Közép-európai Egyetem (CEU) teljesítette az áprilisban módosított felsőoktatási törvényben megszabott feltételeket, a kormány mégsem akarja ezt az erről szóló megállapodás aláírásával elismerni - közölte korábban a CEU rektora, aki szerint ezzel megint egy olyan állapot állt elő, amikor egyáltalán nem világos, hogy milyen feltételeknek is kellene az intézménynek megfelelnie.

Címlapkép forrása: Shuttershock.