A sütőipari vállalkozások legnagyobb problémája jelenleg a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanul emelkedő input költségek kezelése - mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke miután találkozott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökhelyettesével Bak Lászlóval.

A hatóság féléves konzultációsorozatba kezdett azért, hogy tájékozódjon a piaci folyamatokról és felhívja a gazdasági szereplők figyelmét a versenyjog betartásának fontosságára. Erről egyébként az Európai Unió tagállamainak versenyhatóságai, valamint az Európai Bizottságot tömörítő Európai Versenyhálózat (ECN) fogadott el egy közös nyilatkozatot, amit a GVH irányadónak tekint.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint:

  • a  kenyér ára 81,4,
  • a száraztésztáé 58,6,
  • a péksüteményeké 54,7 százalékkal emelkedett tavaly októberhez képest.

Rigó Csaba Balázs, a versenyhatóság elnöke hozzátette: szakmai információkkal, tendenciák előrejelzésével, a vállalkozásokat segítő pályázati lehetőségek ismertetésével segítik a sütőipar szereplőit a megváltozott gazdasági környezethez való alkalmazkodásban.

Fékezzék innovatív módon a költségeket

Az elnök szerint az inflációs környezet komoly kihívás elé állítja a vállalkozásokat, a cégek olyan költségekkel  szembesülnek, amit képtelenek saját áraik emelése nélkül kigazdálkodni.

Fontos ugyanakkor, hogy a helyzetet ne rontsa még a verseny korlátozása is, mert az további áremelkedésekhez vezetne, ami egyre nehezebb helyzetbe hozná a fogyasztókat - emelte ki Rigó Csaba Balázs.

Fontos a vállalkozások versenyjogi tudatosságának erősítése, ha ugyanis összehangoltan hárítják át a plusz költségeiket a fogyasztókra, akkor megsértik a versenytörvényt.

Elvárható, hogy a piaci szereplők ehelyett inkább innovatív módon fékezzék a növekvő költségeiket.

Az infláció letöréséből mindenkinek ki kell vennie a részét - tette hozzá a GVH elnöke.