Az első hónapot 31,3 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás, miután 2009 januárjában 37,9 milliárd forintos szuficit keletkezet.

Katona Tamás a PM államtitkára szerint továbbra is szigorú gazdálkodást folytat a költségvetési szféra. A januári egyenleget javította, hogy a MÁV az első hónapban nem kapott támogatás a késedelmes igénybenyújtás miatt - ennek kifizetése februárra csúszott át.

A magánpénztári átlépések során decemberben 26 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe a pénztárak, januárban további 27 milliárd forintos többletbevétel keletkezett - ez a 27 milliárd forint szinteén javította az egyenleget, rontotta viszont a kórházak plusz finanszírozása 45 milliárd forintos többletkiadással járt - ami az egyenleget rontott, így alakult ki a tavalyinál némileg kisebb 31,3 milliárd forintos deficit.


A PM prognózisa szerint az államháztartás hiánya az első negyedév végén 651,3 milliárd forint lesz, ez a GDP 2,5 százalékát teszi ki. Az időarányosnál jóval gyengébb első negyed ellenére a szaktárca szerint tartható az év végi 878,9 milliárd forintos pénzforgalmi deficitcél, amely eredményszemléletben 3, százalékos GDP arányos hiányt takar.


Katona Tamás a tárca sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a vagyonadó eltörlése miatt kieső 49 milliárd forintot a stabilitási tartalékból zárolták - így az alkotmánybíróság döntése nem gyakorol közvetlen hatást a államháztartási hiány lefutására. Ezen túl a tárca csökkentette a szja , társasági és áfabevételeket, ezek összességében mintegy 50 milliárd forintos bevételkiesét jelentenek éves szinten, amit viszont várhatóan ellensúlyoznak a tervezetnél kisebb kamatkiadások.