Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az első hónapot 31,3 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás, miután 2009 januárjában 37,9 milliárd forintos szuficit keletkezet.

Katona Tamás a PM államtitkára szerint továbbra is szigorú gazdálkodást folytat a költségvetési szféra. A januári egyenleget javította, hogy a MÁV az első hónapban nem kapott támogatás a késedelmes igénybenyújtás miatt - ennek kifizetése februárra csúszott át.

A magánpénztári átlépések során decemberben 26 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe a pénztárak, januárban további 27 milliárd forintos többletbevétel keletkezett - ez a 27 milliárd forint szinteén javította az egyenleget, rontotta viszont a kórházak plusz finanszírozása 45 milliárd forintos többletkiadással járt - ami az egyenleget rontott, így alakult ki a tavalyinál némileg kisebb 31,3 milliárd forintos deficit.


A PM prognózisa szerint az államháztartás hiánya az első negyedév végén 651,3 milliárd forint lesz, ez a GDP 2,5 százalékát teszi ki. Az időarányosnál jóval gyengébb első negyed ellenére a szaktárca szerint tartható az év végi 878,9 milliárd forintos pénzforgalmi deficitcél, amely eredményszemléletben 3, százalékos GDP arányos hiányt takar.


Katona Tamás a tárca sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a vagyonadó eltörlése miatt kieső 49 milliárd forintot a stabilitási tartalékból zárolták - így az alkotmánybíróság döntése nem gyakorol közvetlen hatást a államháztartási hiány lefutására. Ezen túl a tárca csökkentette a szja , társasági és áfabevételeket, ezek összességében mintegy 50 milliárd forintos bevételkiesét jelentenek éves szinten, amit viszont várhatóan ellensúlyoznak a tervezetnél kisebb kamatkiadások.