A visegrádi négyek közül a lengyelek és a csehek a legelégedettebbek jelenlegi anyagi helyzetükkel, közülük ugyanis tízből hárman-négyen (38, illetve 35 százalék) értékelik jónak háztartásuk anyagi viszonyait. Délebbre haladva azonban egyre kevésbé érzik jól magukat a régióban élők, hiszen a lengyelekhez és csehekhez képest a szlovákok körében csak feleannyian, azaz tízből alig ketten (17 százalék), a magyarok körében pedig csak harmad-negyed annyian, összességében tízből egy magyar tartja jónak anyagi helyzetét - derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében készült legfrissebb TÁRKI-kutatásból.

Az anyagi helyzethez fűződő egyéves kilátásoknál viszont alig van különbség a négy ország mutatószámai között, és összességében pesszimizmus jellemzi a régiót. A derűlátás csak a lengyelek 17 százalékára és a magyarok 15 százalékára jellemző, de ettől nem sokkal maradnak el a szlovákok és a csehek sem (13, illetve 10 százalék). A felnőtt népesség jelentős többsége tehát változatlanságot vagy a helyzet romlását várja..A jelenlegi helyzet megítélése és a jövőbeli várakozások között Magyarországon és Szlovákiában sokkal kisebb a különbség, mint a másik két országban, de ez egyben az is jelenti, hogy a magyarok és a szlovákok már most olyan rosszul érzik magukat, mint amennyire a csehek és lengyelek - saját várakozásaik szerint - rosszul fogják magukat érezni egy év múlva.

Saját országa jelenlegi gazdasági helyzetét a lengyelek tartják a legjobbnak a régióban: míg ugyanis a lengyelek ötöde tartja jónak az ország jelenlegi gazdasági helyzetét, addig a cseheknek csak tizede, a szlovákok és a magyarok között pedig alig találunk elégedetteket (4 és 2 százalék). Ugyanakkor épp az utóbbiak a leginkább derűlátók a következő egy év fejleményei tekintetében összevetve a jelenlegi helyzet megítélésével: a magyarok körében tízszer annyian, a szlovákok között pedig háromszor annyian várják a gazdasági helyzet jóra fordulását, mint amennyien most jónak tartják országuk gazdasági állapotát.

Optimisták aránya a következő egy évre (százalék)
A gazdaság jelenlegi helyzetével elégedettDerűlátó a jövővel kapcsolatban
Lengyelország2018
Csehország1010
Szlovákia412
Magyarország220
Forrás: CEORG, Tárki