A nyílt levél aláírásával az intézményvezetők kvázi hadüzenetet fogalmazhatnak meg a sajtónak, a kérést a múlt héten Lakatos Márk, az Emmi kommunikációs főosztályának vezetője juttatta el a címzettekhez - írja a lap, amely szó szerint idézi is a levelet.

Ebben azt írják, hogy az egészségügyi intézmények vezetők fokozódó aggodalommal szemlélik a kórházvilágot az elmúlt időszakban folyamatosan érő, egyre kíméletlenebb és sokszor igaztalan támadásokat. A problémák ismerete mellett mindannyian tapasztalják, hogy a magyar egészségügy javuló pályára állt az elmúlt években. Az egészségügyi fejlesztések elsősorban vidéken, de Budapesten is érezhető mértékben járulnak hozzá a betegellátás javuló körülményeihez.

A problémák valós okainak feltárásához, a pontos diagnózis felállításához azonban higgadtság, a tények beható ismerete és objektivitás szükséges, ám a magyar média egy része ezt a kritériumot nem tartja tiszteletben. Az indulatok, az elfogultság és a tévhitek igazolására szolgáló meghamisított leletek, a szakmaiatlan és megalapozatlan politikai véleménynyilvánítás közvetítése bizalmatlanságot szül a beteg és a gyógyító intézmény között, s ezt nem hagyhatják szó nélkül - olvasható a nyílt levélben.

A levél annak tükrében is érdekes, hogy az abban felvetett, a megalapozott cikkek írásához szükséges érdemi információkat éppen a tárcától nem lehet sokszor megszerezni, a megkeresésekre gyakran nem, vagy pedig semmitmondóan válaszolnak, akárcsak a képviselői írásbeli kérdésekre.

A kísérlet másik pikantériája, hogy az intézményvezetők zömének (kereken száznak) július 31-én jár a vezetői megbízatása, ám szóbeli ígéretet kaptak arra, hogy pályázat nélkül hosszabbítják meg a kinevezésüket.

További részletek és a teljes levél itt.