Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a májusi 9,2 százalékos évi növekedés kedvező, ugyanakkor árnyaltabb a kép, ha figyelembe vesszük, hogy az idén májusban kettővel több munkanap volt az előző évinél. A 9,2 százalékos nyers májusi ipari termelési adat az idei év legjobb, az 5 százalékpontos különbség a kiigazított és a nyers adat között pedig arra utal, hogy magas lehet az ipari kapacitáskihasználtság.

Az ING Bank vezető elemzője szerint a 9,2 százalékos növekedésben vélhetően jelentős szerepe lehet az autóiparnak, ugyanakkor a májusban mért havi 0,7 százalékos csökkenés vélhetően kapcsolatba hozható a német gyenge májusi ipari adat begyűrűző hatásával, és az is elképzelhető, a járműgyártásban a modellváltások nem zajlottak le teljes egészében.

A magyar ipar képes lehet az idén 4-5 százalékos évi növekedésre, ami lassabb lesz a tavalyi évinél, amikor is jelentős többletkapacitás lépett be a rendszerbe, és ez egyszeri alkalommal növelte a termelést. A kedvező ipari termelési kilátást támasztja alá a rendelésállomány alakulása, amely áprilisban 8 százalékkal magasabb volt az előző évinél - mondta Virovácz.

Jelentősen gyorsulhat az ipari termelés

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárjában arra hívja fel a figyelmet, a következő hónapokban jelentősen gyorsulhat az ipari termelés, mivel a Magyarországon gyártott autómodellek frissítése befejeződött, ezzel a hazai autógyárakban a termelés újra élénkülhet.

A Takarékbank elemzője szerint a kilátások, az ipari bizalom és a rendelésállományok továbbra is kedvezőek, ezért a következő hónapokban további élénkülésre számítanak, amit a beszerzésimenedzser-index alakulása is alátámaszt.

Az ipari termelést az élénkülő belső kereslet mellett az európai autóeladások további növekedése, valamint egyes ágazatokban a kapacitások felfutása is húzhatja, azonban idén némileg 5 százalék alá lassulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 7,5 százalékos növekedés után - írja elemzésében Suppan.

A Takarékbank elemzője úgy látja, hogy az ipari termelés áprilisi meredek gyorsulása alátámasztja a GDP érdemi gyorsulását a második negyedévtől, így a GDP növekedése idén 2 százalék felett maradhat.

A stabilizálódás jelei látszanak

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemző szerint az év elején látott gyengélkedéshez képest egyértelműen a stabilizálódás jeleit mutatja a magyar ipar a második negyedévben, az év egészében a termelés növekedési üteme 3-4 százalék között alakulhat.

A júniusi beszerzésimenedzser-index alapján a következő hónapokban valamelyest lassulhat az ipar növekedési üteme, azonban nem számítanak tartósan jelentős lassulásra, kockázatot jelent, hogy a német ipari termelés márciustól kezdődően lassult, májusban pedig éves szinten visszaesett, és ha nem tud erősödni a német ipar, az a magyar ipar bővülését is visszafoghatja az Erste Bank vezető elemzője szerint.

Az NGM szerint két ágazat húz

Nikoletti Antal, az NGM nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1-en a májusi ipari termelési adatokat kommentálva elmondta, hogy a növekedés megfelelt a várakozásoknak. A helyettes államtitkár szerint alapvetően két ágazat húzza a növekedést, az autóipari kibocsátás és az elektronika.