A tanulmányi félév az intézményben szeptember 14-én kezdetét vette, az oktatás azóta maradéktalanul zajlik - közölték sajtótájékoztatón az egyetem autonómiájáért kiálló, és ezért az egyetemi épületeket blokád alatt tartó SZFE-hallgatók.

Az egyetemet fenntartó alapítvány pénteken - az intézmény honlapján közzétett - körlevélben tájékoztatta a hallgatókat arról, hogy az oktatást az őszi szünet után felfüggesztik. A levélben olvasható, hogy az SZFE új vezetése tájékoztatta az Oktatási Hivatalt arról, hogy a hallgatói blokád miatt nem tudják elfoglalni hivatalukat, nem látnak rá az oktatás tényleges menetére, emellett tudomásuk szerint az egyetem elfoglalt létesítményeiben a tűz- és balesetvédelmi szabályok nem vagy csak részben érvényesülnek, a higiénés viszonyok aggasztóak, az épületekben rendszeres az alkoholfogyasztás és a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályok megszegése.

Ilyen körülmények között az oktatás feltételei az SZFE létesítményeiben felelősséggel nem biztosíthatók - olvasható a levélben.

Az Oktatási Hivatal mindezekre reagálva a "vis maior helyzet soron kívüli megszüntetésre" szólította fel a fenntartót. Az új vezetés hétfőn tárgyalni akart az oktatók és a hallgatók képviselőivel, akik azonban lemondták részvételüket az egyeztetésen. (A hallgatók azonban nem tartják legitimnek az állam nevében a kormány által az egyetem fenntartására létrehozott alapítvány kuratóriumát, és a kuratóriumelnök Vidnyánszky Attila által kinevezett rektorhelyetteseket - a szerk.)

A hallgatók képviselője elmondta: kérvényezték az Oktatási Hivatal végzésének nyilvánossá tételét, amely az egyetemen kialakult vis maior helyzet megszüntetésére szólítja fel az alapítványt. Erre a Színház- és Filmművészetért Alapítvány alapítói jogainak törvényes gyakorlója, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium képes. Ennek érdekében meghívják Palkovics Lászlót és az általa felállított küldöttséget november 11-re az Ódry Színpadra.

Az alapítvány alapítói jogainak gyakorlója a kormány nevében az innovációs miniszter. Palkovics László eddig nem tárgyalt a hallgatók képviselőivel, a Mandinernek a múlt héten azt nyilatkozta, hogy kiváló emberek kerültek a kuratóriumba. "Jogos igény, hogy a kormány bölcsen járjon el a tagok kijelölésekor. Így is történt, ha végignézzük, kik vannak a kuratóriumban. Három művész, nagy rendszerek irányításában is jártas, kiváló emberek a szakmájukban, élükön Vidnyánszky Attilával. Persze értem, hogy a másik oldal szerint az és csak az a kiváló, akit ő annak tart. Világi Oszkár (Mol) Magyarország egyik legkomolyabb üzletembere, Szlovákiában és itthon is megjelenik a művészvilágban mecénásként. Bacsa György (Mol) személyében egy jogászember is bekerült, ami szintén előnyös lesz az egyetemnek."