Az Aegon Befektetési Alapkezelő szakértői szerint megfelelő befektetéssel akár havonta pár ezer forint félretétele is elegendő lehet a későbbi felsőfokú tanulmányok finanszírozására. Az Aegon Befektetési Alapkezelő által megkérdezett 12 ezer fő többsége fontosnak tartja, hogy gyermeke diplomát szerezzen és azzal is tisztában van, hogy a felsőoktatási tanulmányok ideális esetben is legalább milliós nagyságrendű kiadással járnak - derül ki az alapkezelő Diplomapersely kutatásából. A 12 ezer fős, gyermekkel rendelkezők körében végzett online felmérés alapján megállapítható, hogy a túlnyomó többség (86 százalék) számára fontos, hogy gyermeke diplomás legyen. A kutatás rámutat, hogy a szülők többé-kevésbé jól mérik fel a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatos jövőbeni kiadásaikat, ugyanakkor ezekre nem készülnek fel időben. A válaszadók tisztában vannak azzal, hogy a diplomaszerzés költséges: 43 százalékuk szerint 2 millió forintnál is többe kerül hozzájutni egy átlagos felsőfokú képesítéshez, de az 1-2 millió közötti sávot is 33 százalék választotta.

Túl kevesen takarítanak meg, pedig mindenki szeretne

Miközben a várható kiadásokkal tisztában vannak, kifejezetten a gyerekek felsőoktatási költségeire félretett megtakarítással a válaszadóknak csak a 16 százaléka rendelkezik. Sokan még nem tudják azt sem, hogy miként támogatják majd gyermekük felsőfokú tanulmányait, de mindenképpen szeretnék segíteni ebben a gyereket (válaszok 56 százaléka). Kevesen mondják, hogy nem tervezik a pénzügyi segítségnyújtást (válaszok 13 százaléka) és nem sokan bíznak abban, hogy a diákhitellel megússza a család a jelentősebb kiadásokat (válaszok 5 százaléka).

A többség (51 százalék) szerint havonta több mint 10 ezer forint megtakarításra lenne szükséges a felsőfokú képesítés megszerzéséhez. Az Aegon Alapkezelő szakértői szerint azonban akár ennél kisebb összeggel is fel lehet készülni a gyerek felsőfokú tanulmányainak költségeire, a képzés jellegétől függően. "Ha időben nekilátunk, akár havonta pár ezer forint is elegendő lehet gyermekünk felsőfokú tanulmányainak finanszírozására." - mondta el Tuli Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő munkatársa. Ha például egy jelenleg 3 éves gyermek államilag nem finanszírozott informatikai felsőfokú tanulmányaira kezdenénk spórolni, akkor már havi 6 ezer forint megtakarítással is biztosítani lehetne a diploma megszerzésének költségeit.

Az Aegon Alapkezelő a családok felsőoktatási céljainak megvalósítása érdekében indította útjára Diplomapersely programját, mely minden olyan szülő számára megoldást jelenthet, akiknek egy vagy több, tíz éven aluli gyermeke van, és fontos számukra gyermekeik továbbtanulása, a diploma megszerzése. Bár a konstrukció lényege, hogy meghatározott célra gyűjtsön az adott család, kivárva a gyermek felsőfokú tanulmányainak megkezdését, ennek ellenére a Diplomapersely program esetében nincs lekötési vagy futamidő, így nem várt esetben a korábban befektetett összeg bármikor szabadon felhasználható. A Diplomapersely programhoz kapcsolódó honlapon ingyenes kalkulátor (www.diplomapersely.hu) segíti az érdeklődőket abban, hogy eligazodjanak a várható költségeket illetően, akár van már elképzelésük gyermekük jövendő szakmáját illetően, akár nincs.