Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Aegon Befektetési Alapkezelő szakértői szerint megfelelő befektetéssel akár havonta pár ezer forint félretétele is elegendő lehet a későbbi felsőfokú tanulmányok finanszírozására. Az Aegon Befektetési Alapkezelő által megkérdezett 12 ezer fő többsége fontosnak tartja, hogy gyermeke diplomát szerezzen és azzal is tisztában van, hogy a felsőoktatási tanulmányok ideális esetben is legalább milliós nagyságrendű kiadással járnak - derül ki az alapkezelő Diplomapersely kutatásából. A 12 ezer fős, gyermekkel rendelkezők körében végzett online felmérés alapján megállapítható, hogy a túlnyomó többség (86 százalék) számára fontos, hogy gyermeke diplomás legyen. A kutatás rámutat, hogy a szülők többé-kevésbé jól mérik fel a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatos jövőbeni kiadásaikat, ugyanakkor ezekre nem készülnek fel időben. A válaszadók tisztában vannak azzal, hogy a diplomaszerzés költséges: 43 százalékuk szerint 2 millió forintnál is többe kerül hozzájutni egy átlagos felsőfokú képesítéshez, de az 1-2 millió közötti sávot is 33 százalék választotta.

Túl kevesen takarítanak meg, pedig mindenki szeretne

Miközben a várható kiadásokkal tisztában vannak, kifejezetten a gyerekek felsőoktatási költségeire félretett megtakarítással a válaszadóknak csak a 16 százaléka rendelkezik. Sokan még nem tudják azt sem, hogy miként támogatják majd gyermekük felsőfokú tanulmányait, de mindenképpen szeretnék segíteni ebben a gyereket (válaszok 56 százaléka). Kevesen mondják, hogy nem tervezik a pénzügyi segítségnyújtást (válaszok 13 százaléka) és nem sokan bíznak abban, hogy a diákhitellel megússza a család a jelentősebb kiadásokat (válaszok 5 százaléka).

A többség (51 százalék) szerint havonta több mint 10 ezer forint megtakarításra lenne szükséges a felsőfokú képesítés megszerzéséhez. Az Aegon Alapkezelő szakértői szerint azonban akár ennél kisebb összeggel is fel lehet készülni a gyerek felsőfokú tanulmányainak költségeire, a képzés jellegétől függően. "Ha időben nekilátunk, akár havonta pár ezer forint is elegendő lehet gyermekünk felsőfokú tanulmányainak finanszírozására." - mondta el Tuli Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő munkatársa. Ha például egy jelenleg 3 éves gyermek államilag nem finanszírozott informatikai felsőfokú tanulmányaira kezdenénk spórolni, akkor már havi 6 ezer forint megtakarítással is biztosítani lehetne a diploma megszerzésének költségeit.

Az Aegon Alapkezelő a családok felsőoktatási céljainak megvalósítása érdekében indította útjára Diplomapersely programját, mely minden olyan szülő számára megoldást jelenthet, akiknek egy vagy több, tíz éven aluli gyermeke van, és fontos számukra gyermekeik továbbtanulása, a diploma megszerzése. Bár a konstrukció lényege, hogy meghatározott célra gyűjtsön az adott család, kivárva a gyermek felsőfokú tanulmányainak megkezdését, ennek ellenére a Diplomapersely program esetében nincs lekötési vagy futamidő, így nem várt esetben a korábban befektetett összeg bármikor szabadon felhasználható. A Diplomapersely programhoz kapcsolódó honlapon ingyenes kalkulátor (www.diplomapersely.hu) segíti az érdeklődőket abban, hogy eligazodjanak a várható költségeket illetően, akár van már elképzelésük gyermekük jövendő szakmáját illetően, akár nincs.