Heather Conley, George W. Bush korábbi amerikai elnök európai ügyekben illetékes államtitkára, illetve Charles Gati Kelet-Európa-szakértő közös cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy Trump szakított a demokrata és republikánus amerikai kormányokra egyaránt jellemző hagyományokkal. Míg az Egyesült Államok korábban jutalmazta a külföldi kormányok együttműködő magatartását, és büntette az amerikai érdekekkel és értékekkel szembemenő politizálást, a Trump-kormány megalkuvással és békülékenységgel kívánja megváltoztatni a tekintélyelvű rezsimek viselkedését. Washington ezt az irányvonalat követi Orbán Viktor magyar miniszterelnök esetében is - teszik hozzá a szakértők cikkükben.

Míg a korábbi amerikai kormányok tisztes távolságot tartottak az ilyen politikákat és viselkedést követő országoktól, Trumpék "tétlenül nézik, hogy Orbán leépíti országa demokratikus intézményeit" - vélekedtek a szerzők. Ráadásul, Magyarország orosz orientációjának jeleit látva, Washington új hozzáállása nem hozhat sokat a konyhára - vélekednek.

Emellett az egykor kitaszított Orbán nézetei mára Európa-szerte jelentős támogatottságra tettek szert - mutatnak rá a cikkírók. A magyar miniszterelnök ma "éllovasa egy idegengyűlölő, tekintélyelvű és sokszor Amerika-ellenes trendnek, amely áthatja Lengyelországot, Ausztriát és Törökországot", és "sokakat nyert meg a nemzetállamok megerősítése és a nemzetközi intézmények leépítése ügyének" - írják.

"Ma ugyanolyan igaz, mint az 1930-as években volt, hogy a megalkuvás - azaz az elvek feladása az illiberalizmussal való konfrontáció elkerülése érdekében - nem kifizetődő" - hívja fel a figyelmet a The Washington Postban Heather Conley és Charles Gati a MTI híre szerint.

A kép illusztráció, forrás: Pixabay.