Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly októberben még úgy nézett ki, hogy a Pénzügyminisztérium 26 milliárdosra tervezett várba költözése 47,5 milliárd forintból valósulhat meg. Ez az összeg bő fél év alatt további 7 milliárd forinttal ugrott meg, jelenleg úgy tűnik, a végszámla meghaladhatja az 54,5 milliárd forintot. Mivel a beruházásnak még nincs vége, tovább drágulás sem zárható ki 2022-ben - írja a Népszava.

Csak idén 18,6, jövőre pedig további 10,7 milliárd forintot akar elkölteni a kormány a Budai Várban, a Mátyás-templom tőszomszédságában lévő egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium épületére. Bár a 2021-es költségvetés tervezetéből eltűnt az "egykori Pénzügyminisztérium felújítási" előirányzata, viszont szerepel egy kiadási tétel "szentháromság téri ingatlanberuházás" néven két másik pénzügyminisztériumi kiadás között.

Innen tudható, hogy a jelenlegi, a járvány által is sújtott nem túl rózsás gazdasági helyzetben is folytatódik a beruházás, amelyre az elmúlt években már elköltöttek 25,2 milliárd forintot. A kormány minden kiadást a jövő évi költségvetésben "gazdaságvédelmi intézkedésként" próbál eladni, ez alól a PM rekonstrukciója sem kivétel: a 2021-ben esedékes 10,7 milliárdot is a "gazdaságvédelmi" alapban számolták el.

Reagált a PM

A projekt költsége sosem volt 26 milliárd forintra tervezett - közölte a pénzügyi tárca a cikk megjelenése után. Az előkészítő munkákat a Forster Központ kezdte még 2016-ban, és a részletes épületfeltárás előtt 23 ezer négyzetméter hasznos terület figyelembevételével bruttó 41,6 milliárd forintra becsülte a várható költségeket. A projekt időközben 46 ezer négyzetméter hasznos területre kapott építési engedélyt, de a megvalósuló beruházás teljes költségét majd csak a kiviteli tervdokumentáció véglegesítése, és az ezt követő - a hátralévő munkafázisokra lefolytatandó - közbeszerzési eljárás(ok) eredményeként lehet megállapítani.

A cikkben megjelenő összeg félrevezető, mert az állami éves központi költségvetésben az erre a projektre előirányzott keretösszegek nem azonosak a beruházás során ténylegesen kifizetett összegekkel. A beruházás során az eddig elvégzett előkészítési, tervezési és kivitelezési munkák ellenszolgáltatásaként kifizetett teljes összeg 6,2 milliárd forint volt. A most nyilvánosságra került költségvetési sor valójában a korábban előirányzotthoz képest elvonást jelent, ami a járvány következményeinek enyhítésére hozott gazdaságvédelmi akcióterv részeként történt, tehát ennek kapcsán 7 milliárdos drágulásról semmiféleképpen nem lehet beszélni - írta a tárca.

A projekt részletes dokumentációja megtalálható a www.ter6.hu honlapon.