Úgy fest, a komoly bedőlési hullámot egyelőre megúszták a vállalkozások. A kitöltők 87 százalékának például egyáltalán nem volt kifizetetlen számlája, vagy csak minimális veszteséget jelentett – derül ki a Péntech kkv-felméréséből. Majdnem minden második cég állította azonban, hogy a megszokotthoz képest hosszabb fizetési határidőkkel kellett kalkulálniuk az elmúlt másfél évben: 32,3 százalékuknál minimálisan, 22,6 százalékuknál pedig jelentősen nőttek a késedelmek.

Nem véletlen, hogy az elmúlt másfél évben nagyot ugrott a faktoring népszerűsége azon kkv-k körében, melyeknek kiemelten fontos a folyamatosan rendelkezésre álló működő tőke. A pandémia alatt a személyes találkozások elkerülése érdekében különösen a digitális faktoring tarolt.

A felmérésből az is kiderül, hogy a korlátozások bevezetésével számos kkv lépett a digitalizáció útjára: a kitöltők 71,9 százaléka vezetett be új digitális megoldásokat vagy kezdte el aktívabban használni a már meglévő eszközeit. Ezek közül a legnépszerűbbek az online számlázás (52,4 százalék), az online megbeszélések (49,2 százalék), a NetBank (41,3 százalék), valamint az online marketing eszközök (28,6 százalék) voltak.

A digitális átállás megtakarítás helyett inkább extra költséget jelentett a vállalkozások többsége számára. A kitöltők 15,6 százaléka számolt be jelentős beruházásokról, 21,9 százalékuknak a digitalizáció minimális plusz költséget jelentett, és mindössze 18,8 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy spórolni is tudtak a digitálisabb működés kialakításának köszönhetően.

A vártnál jobb helyzet ellenére kimondottan óvatos várakozások övezik az újraindítás időszakát. A kitöltők mindössze 33,8 százaléka számít dinamikus növekedésre 2021-ben, 44,6 százalékuk inkább stagnálást, esetleg minimális növekedést vár. Több mint 21 százalék pedig kifejezetten negatívan áll a kérdéshez: ők év végéig visszaesésre számítanak, ugyanakkor 2022-re már jóval bizakodóbb a hangulat.

„A következő fél évre a cégvezetők legnagyobb kihívásnak az új vevők megtalálását, cégük likviditásának biztosítását, valamint az alkalmas munkaerő megtalálását gondolják” – mondta Berényi Benjamin, a Péntech Solutions társalapító-ügyvezető igazgatója.

Bár sokan számítanak új megrendelésekre, a válaszadók 49,2 százaléka látja jelenleg úgy, hogy a kereslet fellendülésekor nem fogja tudni saját erőből finanszírozni ezeket, 28,6 százalékuk külső tőke bevonásában látja a megoldást, ők faktoring vagy hitel segítségével szeretnének forráshoz jutni. Aggodalomra ad azonban okot, hogy a válaszadók 20,6 százalékának még nincs konkrét terve arra vonatkozólag, hogyan fogja megoldani a finanszírozást.

A teljes kutatás itt érhető el.