A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön tette közzé, hogy a munkanélküliségi ráta 10,8 százalékra csökkent 2011. második negyedévében az első negyedévi 11,6 százalékról és az egy évvel korábbi 11,1 százalékról.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint a tavaszi és a nyári szezonális munkák beindulásával a foglalkoztatott létszám is emelkedett. Bíztatónak nevezte, hogy az aktivitási ráta is növekedik, amiből az látszik, hogy a népesség csökkenése ellenére a munkaerőpiacon lévők létszáma emelkedik. Az Erste Bank elemzője elmondta: a következő hónapokban a foglalkoztatás tovább javulhat a szezonális hatások eredményeként, az idei év egészére 10,7 százalék körüli munkanélküliségi rátával számol, ami jövőre 10 százalék közelébe csökkenhet. Árokszállási Zoltán hangsúlyozta: a munkaerő-piaci kilábalás lassú folyamat, a válságot megelőző foglalkoztatási szintet csak 2013-2014 környékére érheti el az ország.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint is a várakozásoknak megfelelően 10,8 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a második negyedévben a március-május közötti 11 százalékról és az egy évvel korábbi 11,1 százalékról. A Takarékbank elemzője az idén 10,7 százalékos, jövőre 10,4 százalékos átlagos munkanélküliségi rátára számít. Szerint a foglalkoztatás lassú javulását a feldolgozóipar további munkaerő kereslete segítheti. A kormány aktivitást növelő intézkedései miatt a munkanélküliség feltehetően lassabban csökken, mint ahogy a foglalkoztatás javul.

A kormány tervei szerint a következő négy évben 300 ezer fővel nőhet a foglalkoztatás, aminek mintegy háromnegyedét a közfoglalkoztatási programok teszik ki. Azonban a munkakínálat és kereslet közötti területi és képzettségbeli különbségek jelentős kockázatot jelenthetnek - mutatott rá elemzésében Suppán Gergely.