Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Állatok, kémiai elemek, izgalmas helyek, de leggyakrabban a minket körülvevő természet ezernyi arca köszönt vissza azokban az alkotásokban, amelyek A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány (Sz2A) és a Richter Gedeon Nyrt. együttműködésében 6–18 éves diákoknak meghirdetett természettudományos ihletésű mese- és novellaíró pályázatra érkeztek.

A pályázatra több mint ötszáz alkotás érkezett az ország különböző részeiről és a határokon túlról - írják a szervezők közleményükben. A legkisebbek között egy kapuvári testvérpár vitte el a pálmát, a következő kategóriát egy szigetszentmiklósi nagylány nyerte, míg a legnagyobbak mezőnyében egy kápolnásnyéki tinédzser győzedelmeskedett. A kategórianyertesek mellett további 14 diák pályázatát ítélte kimagaslónak a zsűri – ők a győztesekkel együtt vehették át jutalmaikat a Magyar Tudományos Akadémia székházának dísztermében kedden megrendezett ceremónián.

A zsűri végül mindhárom korcsoportban további 2. vagy 3. díjat is kiosztott, így összesen 12 alkotás kerülhetett dobogóra. A díjazottak e-könyv olvasót és ajándékutalványokat vihettek haza, az első helyezettek kétszáz-, a második helyezettek százötven-, a harmadik helyezettek százezer forint értékben. Továbbá a Richter, a Szabó Szabolcs Alapítvány és a pályázat védnökei, Döbrentey Ildikó és Levente Péter egy-egy különdíjat is odaítéltek. Az ő jutalmuk a harmadik helyezettekhez hasonlóan százezer forint értékű ajándékcsomag volt. A díjátadón további 35 kiemelkedő alkotás szerzőjét a zsűri könyvcsomaggal jutalmazta.

„A több mint ötszáz pályázó diák tudást sugárzó, merész, természetes humorral is megáldott gondolatai meggyőzően bizonyítják határtalan természettudományos érdeklődésüket, talpraesettségüket és jó íráskészségüket” – fogalmazott Döbrentey Ildikó meseíró, a zsűri tagja. Szintén a minden előzetes várakozást felülmúló érdeklődést emelte ki Pellioniszné Paróczai Margit, a Richter Gedeon támogatáspolitikáért és alapítványi tevékenységek koordinálásáért felelős vezetője. „Bízhatunk a jövőben, hiszen az értelem és az érzelem ebben a kezdeményezésben is jól megtalálta egymás társaságát.”

Fontos üzenete van annak, hogy milyen sokak gondolatait mozgatta meg a természettudományok különböző ágainak beépítése a mesék világába – hangsúlyozta Holtzer Péter, az Sz2A elnöke, aki szerint a pályázat eredményei megalapozzák annak reményét, hogy megfelelő oktatási programokkal sokkal több gyereket lehet a természettudományok irányába vezetni a jövőben.

A díjazott mesék elérhetőek a www.tettmesepalyazat.hu oldalon. A legjobb írásokból könyv készül.