Minden, a napokban kidolgozott várakozásunkat át kell írni, lefelé kell módosítani, de hasonló lépésre kényszerül az egész szakma - reagált Magyarország Moody's általi leminősítésének hírére Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa. A kormány azonban teljesen elutasította a változást, minden szinten - ezért sok jóra nem számíthatunk, nem várok további lépéseket tőlük - tette hozzá. A piacok azonban lépni fognak, a helyzet várhatóan tovább romlik majd; fokozódó tőkekiáramlás, forintgyengülés, a hozamok elszállása prognosztizálható - vélekedett a kutató.

Nem csoda, hogy elfogyott a türelem

Petschnig szerint a Monetáris Tanácsnak is össze kellene ülni, ám egy kisebb kamatemelésnek nem lenne érdemi hatása, az alapráta akár 2-3 százalékpontos emelése is szükséges lehet. Persze, volt már ilyen korábban, például 2008-ban, ám akkor már formálódott a Nemzetközi Valutaalappal a tárgyalás a segítségről, míg most meglehetősen homályos a kép. Összességében a kutató szerint nem csodálható, hogy elfogyott a befektetők türelme.

Borzasztó sajnálatos a dolog, de a hazai és külföldi elemzők, nemzetközi szervezetek már hónapok óta azt szajkózzák, hogy rossz irányba megyünk. Ez azonban már nem zsákutca, ez már szakadék - fogalmazott Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke, aki szerint ugyan a globális, európai gazdasági környezet romlása is szerepet játszik ebben, azonban például a másokénál erőteljesebben emelkedő kockázati költségek elsősorban a kormányzati felelősséget húzzák alá. Vértes szerint a kormány reakciója arra a viccre emlékeztet, amikor a sztrádán a forgalommal szemben haladó autós a többieket néz hülyének - csak éppen a helyzet véresen komoly.

A rossz kormányzati döntések következtében az ország sok száz milliárd forintot veszített el, elég csak a forint-, vagy ingatlanpiaci fejleményekre gondolni - mondta. Ez a pancserizmus csúcsa - tette hozzá.

Más gazdaságpolitikára van szükség, fordítani kell, mert a jelenlegi irány teljesen értelmetlen - mondja a GKI elnöke, aki szerint nem "csak" ezzel van gond. A külföldi kritikák zömét elsősorban a jogbiztonság, a független intézményi státus meggyengítése miatt kapta a kabinet, és ezen a fronton még az elmúlt napok is hoztak újdonságokat, elég csak a jegybanki törvényre, vagy a végtörlesztéssel kapcsolatos bejelentésre gondolni. (7,5 millió forint erejéig adómentes támogatást adhatnak a munkáltatók dolgozóik számára devizahiteleik kedvezményes végtörlesztéséhez - jelentette be Selmeczi Gabriella, a Fidesz frakcióvezetője.) A GKI elnöke szerint egyébként épp ez a végtörlesztéssel kapcsolatos bejelentés volt az utolsó csepp, de a bizonytalanság, a kapkodás az ötpercenként változó alapkérdések miatt már korábban lejtőre került megítélésünk.

Csúnya jelzés

A leminősítés egy újabb csúnya jelzés, azonban erre sem reagál egyelőre kedvezően a kormány - fogalmazott. Figyelmeztetés már korábban is érkezett, a leminősítés előtt: a magyar kockázati felár már akkor meghaladta a románt, amikor Románia besorolása már a bóvli kategóriába tartozott. Ma pedig már a 2009 tavaszi szinteket is meghaladja.

Totális hitelességi deficitünk van, ma már senki sem hisz a kormánynak Vértes szerint, ezért vissza kellene állítani a független intézmények, például a költségvetési tanács hitelét. Ezen kívül a törvénykezés jelenlegi jellegét is be kellene fejezni szerinte, visszaállítva az egyeztetéseket. Meg kell állítani a szakadékba rohanó autót - fogalmazott.

Ezek után érthető, hogy a befektetők nem adnak pénzt Magyarországnak. Pedig lehetett volna akár finoman, apró lépésekkel hangolni a szabdságharcos politikán, de most már határozottan fordítani kellene a kormány kerekén - mondta Vértes András.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt-nél megkeresésünkre közölték, nem kívánják kommentálni a leminősítést.