Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A Ferihegyi repteret működtető Budapest Airport (BA) Zrt. pénzügyi osztálya nem adott érdemi információt arról, hogy miért nem egyenlíti ki a Zóna Service Zrt. lejárt számláit, s miután a cégnek más jogi lehetősége nem maradt, felszámolási eljárást kezdeményezett a Fővárosi Bíróságon - mondta lapunknak Veres István, a Zóna Zrt. résztulajdonosa és szóvivője.

Két évvel ezelőtt kötöttek a felek szerződést, hogy a Ferihegyre érkező utasokat a Zóna elszállítsa a BA parkolóiba. A reptéri kifizetések néhány hónapja akadozni kezdtek, miközben a BA nem emelt panaszt a szolgáltatással kapcsolatban. Mára két - néhány millió forintos - számlának is lejárt a fizetési határideje, s miután a BA pénzügyi osztálya nem adott magyarázatot, a Zóna a bírósághoz fordult.

Hardy Mihály, a BA szóvivője lapunknak azt mondta, hogy a társaság nem tartozik a Zónának, a taxiscég ezzel az akcióval saját fennálló tartozásáról akarja elterelni a figyelmet. Ennek mértékéről egyik érintett sem beszélt, de megfigyelők szerint nyomós pénzügyi ok kellett ahhoz, hogy a BA felbontsa a szerződést a Zónával. A megállapodás jövő év május 25-ig lenne érvényes, ám azt a BA október elején felbontotta, s most új, meghívásos pályázaton választaná ki a reptér új taxiszolgáltatóját. A tender előtt a főpolgármesteri hivatallal és a Droszt Kft. vezetőivel is egyeztettek - mondta Hardy. A reptéren lévő terület ugyanis a fővárosé, amelynek jóvá kell hagynia a pályázatot.

Mindeközben novemberben kezdődik az a választottbírósági eljárás, amelyet a BA indított a Zóna ellen a szolgáltatási díj fizetésének elmaradása miatt. Veres szerint korai a BA taxitendere. Az is megtörténhet, hogy a bíróság elmarasztalja a Zóna Zrt.-t, amely ebben az esetben kiegyenlítené tartozását, ezt követően folytatná tevékenységét a reptéren. Vagyis Veres arra számít, hogy a szolgáltatást a szerződéses határidőig el tudják látni.