Azok a kormánytagok a felelősek a 3-as metró felújítása körüli zűrzavarért, akik nem szimpatizálnak Budapesttel, továbbá azok a kormányközeli erők, amelyek támogatják ezt az ellenszenvet - mondta Tarlós István főpolgármester (képünkön balra) a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Ezek az erők nem értenek a budapestiek nyelvén, elfektetnek ügyeket, igyekeznek elzárni a csapokat, visszatartanak Budapestet illető pénzeket és néhány magukhoz vont látványberuházással próbálják meg magukat fényezni - folytatta a magyar főváros első embere. A 3-as metró beruházásának ügye akkor mozdul ki a holtpontról, amikor a miniszterelnök beavatkozik.

Megfelelő előszobák

A napilap újságírója megkérdezte a főpolgármestert, hogy nem gondolt-e a lemondásra, ha már folyton keresztbe tesznek neki. A válasz szerint, Tarlós nem az a politikus, aki bármikor bármit feladna. Már gyermekkorában sem volt ilyen.

Majd eljátszik a gondolattal, hogy egy ellenzéki politikus - az elmúlt időben főpolgármester-jelöltként emlegetett Bokros Lajos MoMa-elnök, Falus Ferenc volt tisztifőorvos vagy Hováth Csaba, az MSZP fő Budapest-felelőse - kerülne a helyére. Vajon ezzel a kormánnyal mit tudnának elérni?

Még a megfelelő helyiségbe vezető előszobáig sem jutnának el. A Fővárosi Közgyűlésben a jelenlegi összetétel mellett még a szabadságos papírjukat sem tudnák jóváhagyatni.

Komoly figyelmeztetés

Ha nem lesz felújítva a 3-as metró, kétharmadról ne is álmodjon senki - fogalmaz meg vélhetően a 2018-as választások kimenetelére utaló megjegyzést a budapesti városvezető. El tudja képzelni, hogy ő lesz Budapest utolsó közvetlenül választott főpolgármestere, de nem látja pontosan az önkormányzatiság jövőjét.

Ki lehet találni jobb rendszert a jelenlegi kétszintű szisztémánál, tehát ha a Fidesz vezetése ezen változtatni szeretne, abban önmagában nem lát gondot. Ha azonban nem gondolkodnak évtizedekre előre, akkor bele se fogjanak, ne keverjenek bele aktuálpolitikai és hatalomtechnikai szempontokat, mert abból baj lesz.