Az államtitkár, aki az állami ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője is, a sajtótájékoztatón azt mondta: az emberek biztonsága érdekében mind az hat balatoni helyszínen törölték az állami szervezésű tűzijátékokat, és a helyi önkormányzatoknak is azt javasolják, hogy az általuk szervezett tűzijátékot ne tartsák meg. Balatoni Monika arra is kitért: a jelenlegi előrejelzés szerint a budapesti tűzijátékot és az egyéb rendezvényeket nem veszélyezteti semmi. Hozzátette: 18-19 óra között lesznek olyan adatok, amelyek alapján biztosan el lehet dönteni, megtartható-e a tűzijáték a fővárosban.

Közlése szerint a Balatonon jelenleg másodfokú viharjelzés van érvényben, a jelentős széllökések ott továbbra sem csökkennek, sőt óránkénti 60-80 kilométeres széllökések is előfordulnak.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint folyamatosan erős széllökések várhatók, amelyek erőssége akár a 90 kilométert is elérheti, ezért a kijelölt biztonsági zónán belül nem tudják garantálni a biztonságos kivitelezést.

Balatoni Monika tájékoztatása szerint több balatoni helyszínen megrongálódtak a tűzijátékbombák, így már a technikai kivitelezés sem biztonságos. Az uszályokat, amelyekről szintén rakétákat lőttek volna fel, az erős szél miatt nem engedi ki a siófoki kikötőből a Balatoni Hajózási Zrt. A többi balatoni programot megtartják, mert a szél azokat nem befolyásolja - fűzte hozzá Balatoni.

Siófokon, Balatonlellén, Zamárdiban, Keszthelyen, Zánkán és Balatonfüreden nem lesz központi tűzijáték

Az operatív törzs döntése alapján, az ünneplők biztonságának garantálása és a vagyoni kár elkerülése érdekében a kormány lemondja a balatoni helyszínekre tervezett tűzijátékot, azaz Siófokon, Balatonlellén, Zamárdiban, Keszthelyen, Zánkán és Balatonfüreden nem lesz központi tűzijáték. A fővárosban egyelőre nem indokolt a tűzijáték elhalasztása - közölte a Közigazgatási és Igazsággyi Minisztérium (KIM).

A Balatonon II. fokú viharjelzés riasztás van érvényben, a széllökések továbbra is 60-80 km/h között vannak, és ez az előrejelzések szerint ma estig nem fog változni. Így - bár nincs narancsriasztás -, olyan erős, váratlan széllökések várhatók az esti órákban, hogy a telepített 100 méteres biztonsági zóna ellenére, nem lehet garantálni a tűzijáték biztonságos megrendezését. Emellett az időjárás némely helyszínen a telepített rakétákat már megrongálta.

Balatonfüredre és Zamárdiba a Balatoni Hajózási Zrt. nem tudja a tűzijátéktesteket szállító hajók biztonságos kifutását garantálni, így el sem tudnak indulni a tűzijáték tervezett helyszíneire az uszályok. A kormány arra kér minden helyi tűzijátékot tartó települést, hogy vegyék figyelembe a meteorológiai előrejelzéseket, s kellő óvatossággal járjanak el, különösen a balatoni térségben.

Budapesten továbbra sem indokolt a tűzijáték lemondása, amennyiben ez változik, erről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatni fog mindenkit. A nemzeti ünnep fővárosi programjai zavartalanul folynak, zsúfolásig megtelt a Gasztrosétány, és népszerűek a Clark Ádám téri programok is, nagyobb fennakadás nem történt.

A rossz idő miatt az M7-es autópályán már érezhetően megnőtt a forgalom a Balatonról a főváros irányába, ezért a szervezők mindenkit türelemre és óvatosságra intenek - írta közleményében a KIM.