Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szenvedhet akkora esést ez a deviza, mint az argentin peso? - volt olvasható a CNBC címlapján. Az írás a forint kilátásaival foglalkozott és megemlítette, hogy vannak olyan félelmek, miszerint a forint az argentin peso sorsára juthat.

A CNBC kiemelte: a forint látványosan szenvedett csütörtökön, a dollárral szembeni árfolyama például a 229-es szint felett is járt, az év eleje óta pedig bő 5 százalékot veszített értékéből.

Nicholas Spiro, a Spiro Sovereign Strategy szakértője a CNBC-nek kifejtette: sok feltörekvő deviza közül a forint volt a leginkább veszélyben, mert a magyar jegybanknak az az érdeke, hogy gyenge szinten tartsa a forintot, nevezetesen: felrázni az ország exportját. Az írás szerint a magyar reakció ellentétben áll India és Törökország lépésével, ahol kamatemelés történt.

Hozzátette az elemző: a forint nem omlott össze, de fontos szempont, hogy a magyar jegybank olcsóbb devizát szeretne. Jelentős devizaadósságot halmozott fel Magyarország, elsősorban a magánszektor - és ezt a problémát még nem tudták meggyőzően kezelni.

A CNBC cikke arra is emlékeztet, hogy 2012 vége óta az MNB 415 bázisponttal csökkentette a magyar irányadó rátát és továbbra is elkötelezettnek tűnik a kamatcsökkentés iránt.

Spiro zavarónak nevezte azt a helyzetet, hogy a jegybank nem aggódik a forint gyengülése miatt. Hozzátette azonban, hogy világosan látszik: Magyarország nem Törökország. Nagyon ingatagnak nevezte azonban a helyzetet Spiro. A leggyengébb a kelet-európai országok között - mutatott rá az elemző.