A VS.hu több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy holnap fél egykor dolgozói állománygyűlésen jelenti be a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) feldarabolását az intézmény vezetése. A gyűlés a BCE Budai Campus Villány úti épületének dísztermében lesz.

A VS.hu információi szerint az alábbi forgatókönyv szerint szűnhet meg a BCE budai campusa:

  • A kertészettudományi kar: Gödöllőre kerül a Szent István Egyetemre.
  • A tájépítészeti kar osztódik: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és/vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fogadja be.
  • Az élelmiszer-tudományi kar Hódmezővásárhelyre, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára és/vagy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre költözik.

A kiköltözést követően a Villányi úti ingatlanegyüttest a hozzá tartozó 7,3 hektáros arborétummal együtt értékesíti az állam. A lap meg nem erősített információi szerint a vételárat a kormány a Budai Vár rekonstrukcióját jelentő Hauszmann-terv megvalósítására fordítja. A kormány reményei szerint a rekonstrukció uniós támogatású lesz, a volt corvinusos ingatlanok vételárát a projekt önrészére fordítanák.

Az egyetem átszervezésének hírét az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem cáfolta, de nem is erősítette meg.

A VS.hu úgy tudja, a BCE Budai Campus megszüntetése már korábban is felmerült, de akkor az egyetem vezetőségének ellenállásán megbukott. A budai karok megszüntetésével szemben jelentős dolgozói és hallgatói ellenállás van most is kibontakozóban, így viharosnak ígérkezik a szerdai állománygyűlés.