A legnagyobb európai hitelminősítő szerint e kockázatkerülést az utóbbi időszakban erősítették az új kormány "téves helyzetmegítélésről tanúskodó" kijelentései, valamint a választások utáni bizonytalanságok a közfinanszírozási kilátásokkal kapcsolatban.

Az üggyel a Financial Times is foglalkozott pénteken piaci és befektetési rovatában, azt írva, hogy sok külföldi befektető "bojkottálta" az ajánlatot az új kormány "ellentmondásos" - Magyarország helyzetét Görögországéhoz hasonlító - kijelentései nyomán.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) előző nap 50 milliárd forint értékben hirdetett meg a 2011. június 1-én lejáró, 12 hónapos diszkont kincstárjegyből, amelyre 57,31 milliárd forint értékben tettek ajánlatot az elsődleges forgalmazók. Ezekből az ÁKK a meghirdetett összegnél alacsonyabb, 35 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatot.

A Fitch Ratings pénteki londoni értékelésében kiemeli: először történt alulértékesítés azóta, hogy a 20 milliárd eurós IMF/EU támogatási csomag aláírása után Magyarországon újrakezdték az aukciókat.

A cég szerint ugyanakkor az alulértékesített kincstárjegy-aukciók nem ismeretlenek a befektetési szintű adósbesorolással ellátott országokban - Magyarország ebbe a kategóriába tartozik -, és a magyarországi eset akár azt is jelezheti, hogy a kormánynak nem volt szüksége a beérkezett vételi ajánlatok elfogadására a teljes meghirdetett összegre a kialakult hozamszinteken.

A Fitch Ratings szerint az aukció időzítése - jóllehet a dátum régóta szerepelt az ÁKK menetrendjében - nem volt jó, tekintettel a kormány előző heti kijelentéseire.

A hitelminősítő közölte ugyanakkor: nincsenek aggodalmai aziránt, hogy a magyar kormány képes lesz-e fedezni azonnali likviditási igényeit. A Fitch becslése szerint a nettó magyar kormányzati finanszírozási igény az idén összesen 1077 milliárd forint, a hitelminősítő által várt éves GDP-érték 4,2 százaléka.

A jegybanknál elhelyezett ÁKK-betétek összege jelenleg 874 milliárd forint - a GDP-érték 3 százaléka -, ami jelentős finanszírozási rugalmasságot nyújt. Emellett az IMF-keretből is van még hozzávetőleg 840 milliárd forintnak megfelelő, le nem hívott összeg, amelyhez egy hét alatt hozzá lehet jutni, ha Magyarország tartja magát az IMF-programhoz, és ez több mint elégséges az év hátralévő részére jósolt nettó finanszírozási igény fedezésére - áll a Fitch Ratings pénteki londoni elemzésében.

A Fitch közepes befektetői "BBB" osztályzattal és negatív kilátással tartja nyilván a hosszú futamú magyar szuverén devizaadósságot.