A háztartási euróhitelek szezonálisan nem igazított új szerződéses összege a novemberben elkezdődött növekedési tendenciát követve ismét jelentősen emelkedett. A háztartásoknak nyújtott svájci frank hitelek szezonálisan igazított új szerződéses összege az összes hiteltípus esetében csökkent, folytatva a több hónapja megkezdődött csökkenő tendenciát. Az éven belüli lekötésű euróbetétek esetében az új szerződések szezonálisan igazított értéke jelentősen nőtt az előző hónaphoz képest - közölte pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

December hónapban a háztartások által felvett hitelek átlagos hitelköltség mutatója a forinthiteleknél a lakáscélú hitelek esetében emelkedett, a többi hiteltípus esetében csökkent.

A háztartások svájci frank hitelei közül a személyi hitelek hitelköltség mutatója csökkent, a többi termék árazása változatlan maradt az előző hónaphoz képest. Az euró alapú új hitelek közül a lakáscélú kölcsönök hitelköltség mutatója csökkent, a szabad felhasználású hiteleké nem változott, míg a személyi hiteleké emelkedett. A nem pénzügyi vállalati hitelek kamatlába az összes hiteltípus esetében csökkent.

A szezonálisan igazított adatok szerint a nem pénzügyi vállalatoknál emelkedett, a háztartásoknál csökkent az új hitelszerződések értéke. Az új svájci frank lakáshitel szerződések jelentős csökkenése volt megfigyelhető a szezonálisan kiigazított adatokon, míg a forint lakáshitelek esetében is csökkenés volt tapasztalható. Az euró lakáshitelek esetében a szezonálisan nem igazított új szerződések összege közel ötszörösére növekedett decemberben.

A háztartások hitelezésén belül a másik jelentősebb mozgás az új svájci frank szabad felhasználású hitelszerződések értékének csökkenése és az euróhitelek értékének több mint háromszoros növekedése volt. Az új szerződések értéke a nem pénzügyi vállalatok esetében emelkedett, különösen jelentős volt a növekedés az 1 millió euró érték feletti euróhitelszerződések esetében.

A betéti oldalon a havi átlagkamatlábak általános csökkenése volt megfigyelhető. Az adott hónapban újonnan elhelyezett betétek szezonálisan igazított értéke a háztartások lekötött forintbetétei esetében csökkent, míg az euróbetétek esetében növekedett. A nem pénzügyi vállalati forint- és euróbetétek szezonálisan igazított szerződéses értéke növekedett.