Az ellátási lánc menedzsmenttel foglalkozó szakemberek közössége az is sérelmezi, hogy a jogszabály-tervezetek véleményezésére 30 óra állt rendelkezésre, ezalatt a szakmai szervezetek többszáz kérdést és javaslatot fogalmaztak meg a gyártó, termelő, kereskedő és logisztikai cégek napi gyakorlata alapján. A felvetések túlnyomó többségére eddig nem érkezett válasz.

Hat munkanap maradt hátra a rendszer indulásáig, miközben még nem hirdették ki az Ekaert szabályozó rendeleteket és a kedden elfogadott törvénymódosítást.

Az Ekaer több tízezer hazai és külföldi vállalat napi folyamataira van kihatással. A közelgő ünnepekre tekintettel nincs elegendő idő arra, hogy az érintett cégek tájékoztassák az EU más tagállamaiban működő üzleti partnereiket az új jogszabály szerinti működésről. Nincs elegendő idő az adatszolgáltatáshoz szükséges informatikai fejlesztésekre. Nincs elegendő idő az üzleti folyamatok Ekaer szerinti átszervezésére.

Az MLBKT azt kéri a kormányt, hogy mérlegelje Magyarország bel- és külgazdasági érdekeit, és adjon lehetőséget a bevezetést megelőzően további szakmai egyeztetésekre! Ehhez célszerűnek, csaknem elengedhetetlennek tartjuk a rendszer indításának elhalasztását - olvasható a szervezet állásfoglalásában.