Az 1968-ban elhunyt Luciano Fontana festőművész és szobrász egyik rézkarcát lopták el Milánóban egy lakásból. "Teljesen feleslegesen fáradozott a tolvaj. Nem fog tudni túladni rajta" - nyilatkozta a Corriere della Sera napilapnak Peppino Gatti, neves milánói galériatulajdonos.

"Ha a rabló bizonyítani tudná, hogy eredeti Fontanáról van szó, régebben akár tizenötezer eurót is kapott volna érte a fekete piacon. Most viszont kétezret se adnak érte. A műkereskedelemnek elfogyott a pénze, és a krízis a bűnözőket is utolérte" - mondta Gatti.

Az újság felmérése szerint az olaszországi műgyűjtés központjának számító Milánóban, ahol eddig magánszemélyek akár húsz-negyvenezer eurót sem sajnáltak egy alkotás megvásárlására, a gyűjtők jelenleg egy centet sem költenek.

"Zuhanórepülés érezhető az ágazatban. Egyedül két kortárs szobrász, Maurizio Cattelan és Mimmo Paladino nem veszített értékéből, de az ő műveiket is csak múzeumok és külföldiek vásárolják. Paladinónak egy rajza továbbra is legalább harmincezer eurót ér. Másfél millió eurót ér a magasba tartott középső ujjat ábrázoló Cattelan-szobor, amelyet Milánóban a tőzsde épülete előtt állítottak ki. A város helyében azon lennék, hogy a művész Milánónak ajándékozza a szobrot" - mondta Gatti.