Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezt főként az indokolja, hogy az idei hirtelen felmelegedés után több meggyfajta is egyszerre érett be, és mivel a szomszédos országokban is hasonló helyzet alakult ki, értékesítési gondok adódnak, amire a jövőt illetően célszerű előre felkészülni. Erre kínálhat egyféle megoldást a többéves szerződés a termelők és feldolgozók között -  közölte a miniszter.

Magyarországon az agrárkamarai termésbecslés alapján rekordmennyiségű, mintegy 110 ezer tonnányi gyümölcs értékesítése vált feladattá. Az agrártárca vezetője felhívta a hazai feldolgozók figyelmét, hogy mindent tegyenek meg a folyamatos feldolgozás és felvásárlás érdekében.

Évente hozzávetően 800 ezer tonna gyümölcs terem az országban, ebből az alma után a meggy a legnagyobb mennyiség, amiből idén 30-40 ezer tonnával több a termés, mint tavaly volt. "Az a feladat, hogy a feldolgozottsági szintet emeljük, jelenleg ugyanis a termékek többségét nyomottabb áron, alapanyagként értékesíti az ágazat - mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója. (Elszállt a magyar gyümölcsök ára - ezt a cikket olvasta?)

A termelők idén októbertől számíthatnak az agrár-környezetgazdálkodási támogatásnál a korábbiaknál magasabb szintű előlegre, és teljes kamat- és költségmentes forgóeszközhitel konstrukciót is a termelők rendelkezésére bocsátanak.

Nagy István elmondta, a belföldi agrártermékek biztos piaci elhelyezésére jó kezdeményezés a különféle itt megtelepedett külföldi feldolgozó cégekkel a szorosabb együttműködés, amelynek jó példája a Heineken sörgyárral kialakított kapcsolat. José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója szerint termékeikhez ők is vásárolnak magyar gazdálkodóktól meggyet és bodzát - számolt be az MTI.

A kép forrása: Shutterstock.